AAA

Online poradna odborníků

 

Odborníci, kteří odpovídají na Vaše dotazy zaměřené na problémy očíoko_zrak.png:

  • prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc.,FEBO

Přednosta kliniky a katedry oční kliniky, Fakultní nemocnice Hradec Králové

  • MUDr. Břetislav Brožek, CSc.

Primář očního oddělení Nemocnice Na Bulovce

  • MUDr. Marek Fichtl

Glaukomový specialista očního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

 

Zodpovězené otázky

Dotaz:

Dobrý den, již 12 let nosím kontaktní čočky. Nejprve byl stud za brýle, později pohodlí. V současné době mám -5,25 a -3,75 dioptrie (v čočkách). Problémem jsou brýle-několikrát mi je v optice přeměřovali a vše je podle nich v pořádku, já s nimi ale nejsem schopná fungovat. Vidím různé tvary vypouklé a zaoblené (např. hranu stolu, schody atd.) a již po několika minutách mám "mořskou nemoc". Díky vysokým dioptriím často v čočkách i spím, protože mě rozčiluje, když nevidím na budík, který mám pár centimentrů od hlavy.
> Poslední dobou uvažuji o korekci zraku pomocí operace, ale samozřejmě se obávám rizik. Jaký je Váš názor na operace očí? Vím, že někteří lékaři k nim mají negativní postoj, něktěří naopak pozitivní.
Děkuji za odpověď. JT (25 let)

Odpověď:

 Vážená paní,
děkuji za dotazy. Používání kontaktních čoček i přes noc je velmi rizikové pro vznik infekce a dalších komplikací a rozhodně to nelze doporučit. Nejste zvyklá na brýle, které dávají jiný obraz než kontaktní čočky, i když jsou s nimi miliony lidí spokojeny. Stejně je tomu s refrakčními operacemí oka, které při počtu dioptrií, které máte jsou velmi úspěšné a určitě méně rizikové než používání kontaktních čoček.
Jistě bude dobře absolvovat komplexní vyšetření v refrakčním centru, které si vyberete, aby jste měla celý obraz o možnostech jak Vás korekce zbavit.
S pozdravem
P. Rozsíval

Dobrý den,

my připojujeme odkaz na naše stránky ohledně bezpečných operací: http://zrak.cz/ocni-vady/kratkozrakost-myopie/141-nova-a-jet-bezpenji-metoda-z-lasik-z.html.

S pozdravem,

Zrak.cz


 

Dotaz:

Dobrý den , chtěl bych se zeptat : jsem měsíc po operaci šedého zákalu. Mám nové nitrooční čočky monofokální na dálku, na blízko musím mít brýle.Multifokální čočka mi nebyla doporučena protože levé oko mám tupozraké a nedělalo by to dobrotu. Teď po operaci zaostřuji každým okem na jinou vzdálenost a je to dost nepříjemné.
Je možné ještě nitrooční čočku vyměnit za jinou nebo už je operace trvalá ? (pokud ano bylo by možné mít v jednom oku tupozrakém monofokální a v druhé dominantním multifokální čočku).
Děkuji za odpověď, MP (50 let)

Odpověď:

Vážený pane,
je možné, že máte určitý rozdíl v dioptriích i funkcích oka. Po měsící se zeptejte tam kde jste byl operován na další postup - korekce případného rozdílu pomocí brýlí, laseru či jiných postupů.
S pozdravem
P. Rozsíval

Dobrý den,

my připojujeme odkaz na naše stránky, kde doporučujeme sekundární čočky Sulcoflex: http://zrak.cz/ocni-onemocneni/katarakta/31-zlepseni-videni-po-operaci-katarakty.html.

S pozdravem,

Zrak.cz


 

Dotaz:

Dobrý den,
potřebuji poradit. Chtěl bych si objednat kontaktní čočky přes internet. Už jsem byl u očního specialisty a nosil čočky, ale chci si je teď objednat přes internet. ale napsal mi pouze hodnoty: pravé oko 0,25;1,0/90° ; levé oko 0,25;1,25/90° zakřivení 8,7, ale nevím jaké čočky si mam objednat, když astigmatismus začíná na internetu od 0,75.
Děkuji moc
S pozdravem
JK (23 let)

Odpověď:

Vážený pane, nejlépe bude navštívit Vqšeho očního lékaře a domluvit se s ním.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

 

20.5.2016

Dotaz:

Dobry den jsem po operaci sitnice a membrany.tamponada sitnice plynem osetreno kryopexi odstraneni epiretinalni membrany vnitrni tamponada.po kontrole mam prilis velk y ocni tlak 33 delaji s e me cerne tecky pry tto ale zmizi mam stoho docela obavy.Na snizeni mam nasazen diluran cosopt monopost a jeste tobradex tecky a blesky se me delaly i pred operaci mam obavy zda tam nejaka trhlina nezustala prosim ovas nazor .Dekuji JH (53 let)

Odpověď:

Vážená paní, vyšší NT je po takové operaci obvyklý, stejně tak různé zrakové jevy, vyčkejte zklidnění oka a následného odstranění oleje z oka, pak bude čas posoudit, jaký je výsledek operace.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

20.5.2016

Dotaz:

 Dobrý den. Prosím o Váš názor. Od dětství jsem nosila brýle a od dětství jsem měla zhoršené jen jedno oko. Nosila jsem okluzor. Brýle jsem nosila denně až do puberty. Poslední roky se mi zdálo, že se zrak zhoršuje a nechala se prohlédnout oční lékařkou. Výsledek byl takový, že levé oko je naprosto zdravé a na pravém oku mám 4 dioptrie. Nevidím na dálku. Podle doktorky tedy nemohu nosit brýle, protože dioptrický rozdíl mezi očima je moc velký. Doporučila mi, že pokud tedy chci, že mi dá do horšího oka kontaktní čočku. Jen do toho jednoho. Když jsem o tom mluvila s praktickou lékařkou, sice její názor úplně nezavrhla s tím, že není oční doktor, ale nezdálo se jí to. Je stanovisko oční lékařky správné? Není možné nosit brýle při vyšším rozdílu dioptrií mezi očima? Přijde mi zvláštní dávat čočku do jednoho oka a brýle by mi vyhovovali víc. Děkuji za Váš názor SS (32 let)

Odpověď:

Vážená paní,
oční lékařka Vám naprosto korektně doporučuje nejjednodušší řešení velkého rozdílu dioptrií mezi očima. Maximum co běžný člověk snese jsou 3 dioptrie, a to ne vždy. Klidně si takové brýle zkuste a uvidíte jak je budete snášet - obraz každým okem může být ostrý, ale bude rozdílné velikosti a tak je mozek bude vnímat jako dva obrazy a to bude pro Vás rušívé. Další možností jak snížit rozdíl dioptrií a dovolit nosti brýle je refrakční operace, ve Vašem věku nejspíše laserem. Zkuste se zeptat v některém z refrakčních center.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO

 


 

16.5.2016

Dotaz:

Dobrý deň,
prosím poradiť a odpovedať:
2/2015 som bola operovaná na ľave oko-diagnóza katarakta,kde mi implantovali umelú vnútroocnu multifokalnu šošovku Lentis Plus +21,5D. Do dnesneho dňa mám problém s čitaním,ked chcem niečo prečítáto musím si oči prizmurit,aby som si písmena zaostrila. Keď mám normálne otvorené oko tak text vidím rozmazany.
Asi pred mesiacom mi operovali pravé oko,diagnóza tá istá a vložili mi multifokalnu sosovku Lentis M Plus +22.0D.
Nedokážem čítať tex s otvorenými očami,lebo ho mám rozmazany. Keď mi lekárka vložila do okuliarov +2,5 sklá tak som text videla dobre.
Vraj si mám kúpiť okuliare +2,5 dioptrie.
Je to podľa vas normálne,aby som pri voperovani multikalnych sosovkach, na čítanie používala okuliare s horeuvedenymi dioptriami.
Podotýkam,že šošovky som si v plnej výške hradila zo svojho vrecka.
Všade som sa dočítala,že pri voperovani multikalnych sosoviek sa človek zbaví do smrti okuliarov.
Moc prosím o vaše odborné stanovisko.
Vopred ďakujem, DJ (57 let)

Odpověď:

Vážená paní,
nejspíše potřebujete vyměnit implantované čočky za silnější, domluvte se na hodnotách tam kde Vás operovali.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

12.5.2016

Dotaz:

Dobrý den, jiz tri roky pozoruji, že trosku vidim hůř, ve třídě sedím vzadu a na tabuli v klidu vidím, jenže když se promítá a písmo je menší tak to s obtíží vidim ale vidím, sportuji a nepocituji prodlem rozeznat osobu ci jeho číslo na dresu, jenže na billboardy vidím ale na cokoli co je promítáno či to jsou digitální tabule, promítání, nebo aktuální skóre zapasu, kdyz trochu primhourim oči tak to vidim s obtížemi, jak tento problém řešit? . Děkuji za odpověď JN (15 let)

Odpověď:

Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Určitě doporučujeme navštívit očního lékaře a uvedené příznaky mu popsat. Lékař provede vyšetření na jehož základě určí léčbu.
S pozdravem,
Mgr. Martina Staňková


 

12.5.2016

Dotaz:

Dobrý den, syn- 4 roky měl ve školce vyšetření očí.Naměřené hodnoty:
OD +1,25 -1,25 176°
OS +0,25 -0,50 174°
Co prosím znamenají? Děkuji, JH.

Odpověď:

Vážená paní,
nejlépe bude, když se zeptáte těch co hodnoty naměřili. Jinak je to malá dalekozrakost, která je v tomto věku obvyklá.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

10.5.2016

Dotaz:

Byly mi namereny tyto hodnoty:na levem oku -0,5D a na pravem +0,5 D. Byla mi doporucena korekce -0,25 a +0,25D. Bohuzel jsem mela neustale tak nejak mlhu pred ocima. Korekce na blizko byla tedy zrusena. Nyni mam tedy korekci jen na levem oku a na pravem jen planku. Mlha sice zmizela, ale Stale to neni ono. Muzete mi poradit, jak resit tuto kombinaci vad oci? V podstate mam problem jen pri praci na pocitaci, ktery mam umisteny cca 80 cm od oci. Dale mi vadi stridani vzdalenosti napr.kdyz pri sledovani televize pracuji zaroven na tabletu, ktery mam ve vzdalenosti 35 cm od oci. Zkousela jsem bryle nosit opravdu poctive cely den, ale stale to neni to prave. Predem dekuji za odpoved. HS (37 let)

Odpověď:

Vážená paní,
bude potřeba upřesnit tuto minimální korekci, zda ji vůbec potřebujete. Budete také muset zvolna přizpůsobit své činnosti, protože kladete nejspíše neúměrné nároky na svou akomodaci, která Vám již nezajišťuje komfortní vidění a rychlou adaptaci na měnící se vzdálenosti.
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

6.5.2016

Dotaz:

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat za svojí příbuznou,je 1/2roku po opereci šedého zákalu,po zákroku má stále potíže se stálým poměrně silným slzením,ráno oči zalepené,dostala nové dioptrické brýle,stále vidí zamlženě.Její oční lékařka řekla že je v pořádku,byla na kontrole i v nemocnici,kde jí operovali,řekli že je v pořádku,kanálky má průchodné,ale ona má stále velké potíže.co má dělat?
děkuji za odpověď
J.L. (61 let) 

Odpověď:

Nejspíše má chronický zánět spojivek, bude dobře udělat kultivaci a podle výsledku event. cíleně léčit. Vhodné jsou omega 3 mastné kyseliny v tobolkách a lněný olej lžičku ráno.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

6.5.2016

Dotaz:

Dobrý den, včera večer jsem měla cca 20minutový výpadek periferního vidění a zároveň jsem viděla takový barevný proužek, podobně, jako když se podíváte do světla a potom se to spontánně upravilo.
Stalo se mi to poprvé, tak se chci zeptat, jestli mám zajít k lékaři na vyšetření, nebo to není nutné.
Děkuji
JJ (25 let)

Odpověď:

K lékaři zajděte určitě. Může to být oční migréna nebo porucha prokrvení oka.
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

5.5.2016

Dotaz:

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu.Už delší dobu mě bolí za pravým okem, takové tlaky jako by oko mělo být vytlačeno ven!Tlaky za pravým okem.Oko je bolestvé, připadá mi menší, zakalené.Byla jsem na očním, nic mi p.doktorka nenašla. Je to nepříjemné a moc mě to trápí.Oči máme jenom jedny. Prosím o radu. Děkuji. JV (52 let)

Odpověď:

Vážená paní,
není možné doporučit cokoliv jen na základě popisu. Může to být subjektivní dojem. Určitě uděláte dobře, pokud podstoupíte ultrazvukové vyšetření očnice, aby jste měla jistotu, že v očnici není nic co tam nepatří.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

2.5.2016

Dotaz:

Dobrý den, nosím kontaktní čočky a čeká mě návštěva očního lékaře. Jak je to s vyndáním? Mohu si je vyndat až v ordinaci? Mám vysoké dioptrie. Děkuji, KN 

Odpověď:

Nejlépe bude, když se s vaším lékařem domluvíte, záleží na tom, jaká vyšetření bude potřeba udělat.
S pozdravem
P. Rozsíval


 2.5.2016

Dotaz:

Dobry den, pred 2 dny "sjely" memu rocnimu synovi obe zornicky k nosu. Vsimla jsem si, ze silhal na drobky na nose a cely zbytek dne uz mu jedno oko u nosu zustalo.
V minulosti jsme si nikdy zadneho zasilhani nevsimli a podezreni, ze by nevidel nemame ani nejmensi. Ihned jsme jeli na vysetreni na detskou ocni kliniku, kde namerili +7 dioptri + cilindry na obe oci. Potvrdili i to silhani. Doporucili bryle na celodenni noseni. Ty jsme jiz objednali. Syn se vyspal a od te doby jiz 2 dny nezasilhal. Na premereni jdeme za 17 dni.
Je na miste syna premerit ted, kdyz ma oci "v poradku" normalne postavene, nebo je pravdepodobne, ze by vysledek mereni byl stejny?
Geneticka predispozice neni zadna a sourozenec taky vadu nema. Dekuji Vam za nazor. KJ

Odpověď:

Vážená paní,
u tak malých dětí není vidění ani postavení očí stabilní. Větší dalekozrakost je někdy důvodem pro šilhání, proto je potřebná korekce brýlemi. Stav se mění zvolna, akutní vyšetření není potřeba.
S pozdravem

P. Rozsíval


2.5.2016

Dotaz:

Dobrý večer,
nedávno jsem začal chodit na VŠ a začalo mě bolet pravidelně jedno oko. Zašel jsem si na oční a tam mi zjistili skrytou dalekozrakost a objednali mě na cykloplegii, na které tohle podezření potvrdili. Vyšly mi výsledky:
> AR OPL bez cyklo:
> OP: +1,5 0/0
> OL: +1,25 -0,75/129
> AR OPL v cykloplegii:
> OP: +3,0 -0,25/149
> OL: +1,5 -0,75/1
Pochopil jsem to tak, že to první číslo je vždy počet dioptrií na daném oku, ale nejsem si jistý těmi dvěmi čísly kolem toho lomítka. Můžete prosím tento výsledek pro mě nějak interpretovat?
Předem děkuji, DP (21 let)

Odpověď:

Děkuji za dotaz, čísla kolem lomítka znamenají tzv. cylindrické dioptrie (astigmatismus).
S pozdravem
P. Rozsíval


 

29.4.2016

Dotaz:

Dobrý den,
nosím od cca 10 let brýle a na kontrolu s očima chodím vždy po cca 2 letech. Nyní jsem šel poprvé k jiné doktorce, protože ta minulá se odstěhovala a bylo mi řečeno, že dioptie (-5 a -4,5) se mi nezměnily, ale že se mi zhoršily cylindry z 2,5 na 4,2. Chci se zeptat - jak moc je toto už vysoká hodnota. Také sem prý doteďka neměl brýle ani čočky vůbec žádným cylindrům uzpůsobeny a že se asi něco zanedbalo. Popravdě mě to docela vyděsilo a mám přijít do ordinace znovu. Můžete mi nějak stručně popsat jak špatné to je a jak se to dá řešit? Díky. JH (27 let)

Odpověď:

Vážený pane,
cylindr je slangový název pro astigmatismus, neboť se koriguje skly ve tvaru válce = cylindr. Nárůst může být známkou keratokonu. Bude jistě dobře tuto záležitost zkontrolovat a prodiskutovat s Vaším ošetřujícím lékařem. Refračkní vada obecně se dá řešit brýlemi, refrakční operací laserem nebo vložením čočky do oka.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

28.4.2016

Dotaz:

Hezký den. Před 4lety mi implantovali čočky. Jsem spokojená, ale hodně často mám oči zarudlé. Kapu si kapky bylo comod, ale i tak.Děkuji Eva

Odpověď:

 Vážená paní,
jsem rád, že jste s výsledkem operace spokojena, zajděte však na vyšetření, aby jste měla vše v pořádku.
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

 

28.4.2016

Dotaz:

Dobrý den,
Mám dotaz, měl bych si zajít k očnímu, když po třeba 2 hodinách na PC vidím tak špatně jakoby rozmazaně nevím jak bych to řekl a stává se mi to často a trvá než se to vrátí zpět tak hodinku. Nejspíš bych neměl být tak dloouho na počítači.. Na počítači jsem každý den několik hodin, ale moji prací to není takže se to dá omezit.
A taky mám jakoby levé oko přivřené se mi zdá ale řekl bych, že vidím dobře no sám nevím :D A ještě mám hoodne kruhy pod očima jakoby zeleno modré ale to s tím asi nesouvisí :) Co bych měl dělát? MJ (21 let)

Odpověď:

Vážený pane,
určitě k očnímu zajděte, jinak se obtíží nezbavíte.
S pozdravem,
P. Rozsíval


 

26.4.2016

Dotaz:

Dobrý den, dcera byla na vyšetření zraku v MŠ (3 letá). Mohu poprosit co výsledek znamená? Děkuji OD +3,25, -0,50, 12 stupňů, OS +3,25, -0,25, 123stupňů, PK

Odpověď:

Vážená paní,
znamená to, že má střední dalekozrakost, vcelku obvyklou u dětí tohoto věku. Pokud nemá jiné obtíže, není potřba se s tím zabývat.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

26.4.2016

Dotaz:

Dobrý den, před 8 lety mě byl zjištěn vysoký nitrooční tlak bez poškození zrakového nervu. Pro léčbu mě začal být předepisován XALATAN, který udržuje tlak v normálních hodnotách. Nedávno se mi na dolním víčku udělal chalazion (vlčí zrno), které se za 2 týdny nezhojilo, tak jsem navštívil očního lékaře. Dostal jsem mast Maxitrol, po týdnu nenastalo žádné zlepšení. V oku mě byl naměřen zvýšený nitroočního tlaku 23 torrů. Dostal jsem další mast Tobradex. Protože tyto masti zvyšují nitrooční tlak, začínám se Tobradex bát používat. Mám pokračovat v léčbě Tobradexem nebo není vhodnější způsob léčby s ohledem na to, že se léčím s nitrooční tlakem? Děkuji za odpověď. PJ (51 let)

Odpověď:

Dobrý den,
preparáty s kortikoidy mohou u predisponovaných očí zvyšovat nitrooční tlak.
Vždy je nutné uvážlivé užívání těchto preparátů u glaukomového pacienta. Obvyklá doba vzniku steroidní elevace nitroočního tlaku však není v řádu hodin, ale spíše dnů či týdnů. Pokud Váš oftalmolog zhodnotil situaci jako bezpečnou a je šance, že se ječné zrno preparátem zvládne, je léčba indikovaná a správná. Samozřejmě je nutné kontrolovat pravidelně nitrooční tlak.
S pozdravem,
Fichtl


 

19.4.2016

Dotaz:

Dobry den, mela bych na vas prosbu. Dceri se dnes nejspis, podle obrazku na googlu, udelalo jecne zrno na spodnim vickh u ras. Prosim, muzete mi poradit, co na to zabira a zda muze jinak chodit do skoly, kdyz ji to neboli. ZS (30 let)

Odpověď:

Nejlépe bude, když Vám diagnosu potvrdí oční lékař/lékařka a podle toho se zařídíte.
S pozdravem,
P. Rozsíval


 

Dotaz:

Dobrý den,dcerka 3 roky byla na screeningovém vyšetření zraku ve školce.Mohly by jste mi laicky vysvětlit co hodnoty znamenají?
OD +3,00,-0,50,157 stupňů
OS +5,00,-0,25,141 stupňů

Moc děkuji PM

Odpověď:

Znamenají, že má malou dalekozrakost, v totmto věku obvyklou, pokud nemá jiné potíže, není třeba se s tím zabývat.
S pozdravem,
P. Rozsíval


 

Dotaz:

Dobrý den,před prvním vyšetřením u oční lékařky, si má dcera 8 let, stěžovala na rozmazaná písmenka do blízka a také do dálky. Dva dny po tomto vyšetření( uvedené níže)došlo u mé dcery k výraznému zlepšení zrakové ostrosti nablízko.Během těchto dvou dnů, jsem s dcerou prováděl oční cvičení, akomodaci oční čočky apod. Výsledek - dcera přečte velmi drobně psané 1mm veliké písmo ze vzdálenosti i 20cm, toto před tím nedokázala. Brýle zatím také ještě nenosila.Do dálky však vidí pořád trošku hůře. Po vyšetření máme předepsané první brýle +1,25/+1,00 a máme je nosit celý den. Prosím Vás velmi pěkně o odpověď, mám trvat na nošení brýlí?? nebo navštívit znovu oční lékařku? Dcerka si během dne dál vesele akomoduje i třeba během vyučování ve škole a už si nestěžuje na horší vidění na blízko. Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem BL
>
> Objektivní nález: VOP 5/7,5 nat, v komoře cyklo 0,25 nat písmena, 1,0 s +2,00 VOL 5/5 nat, v komoře v cyklo 0,25 nat písmena, 1,0 s +1,75 binok. v cyklo 1,0 Vyšetření: AR v cyklo Nidek OP +2,00= -0,25/10° OL +1,75= -0,25/178° Bulby v cyklo paralelní, i v disociaci, motilita volně. Nešilhá.
> Závěr: Hypermetropia levis oc.l.utr, LB

Odpověď:

Brýle jí ponechte, korigují jen část její vady, zbytek doplní akomodací.
S pozdravem,
P.Rozsíval


 

Dotaz:

dobry den mam dotaz dnes jsem byl u lekare a kazde oko mi namerili minus 0.75 chci vykonavat funkci posun ceskych drah je to realne dekuji SV (48 let)

Odpověď:

S největší pravděpodobností ano, ptejte se lékaře na dráze.

S pozdravem,

P. Rozsíval


 

Dotaz:

Dobry den,
Byli jsme u ocniho lekare a potrebovala bych vysvetlit par informaci. AR bez cykloplegie jsou pouze vstupni OP +0.75 sf. -0.75cyl/14ax OL +0.75sf. -1.0cyl/158ax AR cykloplegie OP +2.75sf.-0.75cyl/4 ax OL +2.75sf.-1.0cyl/154ax COP 0.5 E jiste nat.
Vol 0.5 E jiste nat.
0.6 binokul.
Lang 2 znaky +
Bulby v prim. Postaveni paralelni do D i B, motilita volna, KS+. Prosim o vysvetleni hodnot sf. a cyl a co znamena ax. A celkove vysvetleni. Dekuji moc. Dceri jsou tri roky. BJ

Odpověď:

Znamená to, že se jedná o normální hodnoty mírné dalekozrakosti, který je v tomto věku obvyklá s nepatrným astigmatismem, který je nevýznamný.

Detailní vysvětlení požádejte tam, kde jsou kompletní záznamy.

S pozdravem

P. Rozsíval

 


 

15.4.2016

Dotaz:

Dobrý den,mám dotaz týkající se barvy očí u pulročního miminka.Má svetle hnedou barvu.Jeho matka měla v dětství očí modré ted má zelené.Jeho otec má oči modré.Je možné že ditě má barvu očí po předcích?Nedokážu si to vysvětlit.předem děkuji za vaši odpověd.NP

Odpověď:

A jak se barva očí dědí?
Za konečnou barvou očí stojí několik různých genů, ale jeden je rozhodující, zda budou oči tmavé, nebo světlé. Tmavá barva je dominantní, zdědíme-li vlohu pro tmavé oči byť jen po jednom z rodičů, s modrýma očima se můžeme rozloučit. Ale i tmavooký jedinec může dětem předat vlohu pro světlé oči. Je to trochu složité, a tak shrňme pravidla dědičnosti do hlavních bodů:

  • Dva modroocí jednici budou mít s největší pravděpodobností samé světlooké děti.
  • Jsou-li oba rodiče tmavoocí, mohou mít buď všechny děti tmavooké, nebo mohou mít tři čtvrtiny dětí tmavookých a čtvrtinu světlookých.
  • Je-li jeden z rodičů tmavooký a druhý světlooký, mohou mít buď všechny děti tmavooké, nebo polovinu světlookých a polovinu tmavookých.

(zdroj: http://www.babyweb.cz/barva-oci-jako-jednoduchy-test-otcovstvi)


 

14.4.2016

Dotaz:

Dobrý den,
syn (2 roky) byl nsf -2,5a vyšetření zraku a bylo mu předepsáno nosit brýle
OD+0,5 D sf -2,5 cyl ax 25
OS+0,5 D sf -2,5 cyl ax 165
myslím, že má ještě málo dioptrií, aby musel nosit brýle. Proto prosím o Váš odborný názor. Výsledky vyšetření:
OD+0,5 D sf -2,5 cyl ax 25
OS+0,5 D sf -2,5 cyl ax 165
Postavení i pohyblivost bulbů správná, nystagmus není, konvergence v normě.
Přední segmenty klidné, čočky in situ, sklivec čirý, na fundu papily ostře ohraničené, v niveau, na cévách i sítníci nález fyziolog., tense palp v normě.
Děkuji za Vaši radu, AZ

Odpověď:

Vážená paní,
astigmatismus značně zhoršuje zrakovou ostrost, dvě dioptrie = 25% normální zrakové ostrosti, 3 dioptrie = 10%. Vidění se vyvíjí do 5 - 6 let života, proto je nutná jeho dobrá kvalita. Pokud Váš syn brýle dobře snáší, pak je potřeba je nosit.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

12.4.2016

Dotaz:

Dobrý den,
mám neustále rozšířené zorničky. Jen když na mě svítí denní světlo, zúží se. Když je zataženo, nosím sluneční brýle, protože je to na mě pořád moc světla. Ale spíš mi poraďte, čím jsou ty zornice. Všude se mě ptají, jestli neberu drogy a už mě to unavuje. NA

Odpověď:

Tento stav je nutné vyšetřit, může mít celou řadu příčin, obraťte se na oční specialisty, někdy je potřeba i neurologické vyšetření.

Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO

 


 

12.4.2016

Dotaz:

Dobrý den. Mám dotaz k léčbě eroze rohovky. Před 12 dny jsem si způsobila erozi rohovky, byl aplikován Tobrex a krycí čočka. Druhý den konstatováno, že čočka oko dráždí, byla nahrazena tlakovým obvazem zřejmě bez antibiotik. Během několika hodin se vyvinul zánět, dále Maxitrol, Framykoin, opakovaně obvaz, po 4 dnech sundán a nechán Tobrex a Recugel. 9. den mi bylo řečeno, že nález na rohovce je již v pořádku, stále ale nevidím úplně dobře na blízko a oko mě pobolívá, občas pocit cizího tělesa, hlavně večer, svědění. Beru dále Recugel. Je toto přetrvávání potíží normální? Do kdy mám očekávat spontánní úpravu, případně mám vyhledat další léčbu a kde? Děkuji JT (52 let)

 Odpověď:

Ano, úprava povrchu oka může trvat několik týdnů, není vyloučeno i několik měsíců podle rozsahu poranění. Někdy se objevuje tzv. syndrom opakované eroze, kdy je narušena povrchová vrstva rohovky - bazální membrána epitelu, pak se stav většinou řeší pomocí excimetrového laseru.
Pokud budou obtíže přetrvávat, vyhledejte Vašeho lékaře, mohla se změnit i lomivost oka.
S pozdravem

Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

12.4.2016

Dotaz:

Dobrý den,
s pětiletou dcerou jsme byli u očního lékaře.Zdálo se nám,že špatně vidí do dálky,často přivírá oči a sama nám říkala,že něco nevidí nebo rozmazaně.Po rozkapání zjistili,že má dcera dvě dioptrie na dálku.Přesto jí nebyly předepsány brýle a máme přijít na kontrolu za půl roku.Je tento postup správný? JP

Odpověď:

Ano, pokud nešilhá pak svojí vadu vyrovnává zaostřováním do blízka - akomodací, tato schopnost v tomto věku přesahuje 15 dioptrií.

Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO

 


 

4.4.2016

Dotaz:

Dobrý den,mám malý dotaz. Jsme po doporučení objednaní k očnímu lékaři s dítětem a mají mu rozkapávat oči. Je zákrok bolestivý? Děkuji moc a přeji krásný den;) VH

Odpověď:

Nejde o zákrok, je to kapání do očí, určitě bude dobře, když dítě na tuto skutečnost předem připravíte, je to jen kapaní, jako když se ráno myjí oči a podobně, pak to bude v klidu.
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

1.4.2016

Dotaz:

Dobrý den, dcera 3 a 1/4 roku v posledních dnech přivírá jedno očičko. Napadlo nás, zda špatně nevidí a nesnaží se tak zaostřit na sledované předměty... Chtěli bychom navštívit očního lékaře, potřebujeme k němu žádanku od jejího praktika a je možné špatně vidí? Děkuji, hezký den, MH

Odpověď:

Vážená paní,
k očnímu lékaři/lékařce žádné doporučení nepotřebujete. Důvodů pro přivírání oka může být mnoho, včetně drobného zlozvyku, takže bez znalosti věci nemohu o něm spekulovat.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

29.3.2016

Dotaz:

Dobrý den,prosím o radu. Synovi (8 měsíců) byla provedena prohlídka u 2 očních dětských specialistů (FN Bulovka a FN Královské Vinohrady)s odlišnými výsledky. První konstatoval, že syn trpí astigmatismem a doporučil ihned začít nosit brýle (3 dioptrie + 1 - cylindr na obou očích), druhý se s prvním shodl na počtu dioptrií s tím, že je to ale u dítěte jeho věku normální a oční vadu neshledal. Co mám dělat? Může nošení brýlí ublížit v případě, že je dítě nepotřebuje? Vyšetření bylo absolvováno na doporučení dětské lékařky z důvodu asymetrie očních štěrbin, genetické zatížení v rodině: babička dítěte je tupozraká na jedno oko, já jsem byla léčena cvičením v předškolním věku kvůli hrozící tupozrakosti jednoho oka, brýle jsem nikdy nenosila. Děkuji. S
pozdravem JN

Odpověď:

Vážená paní,
jistě neuděláte chybu, když se pokusíte dítě na brýle zvyknout, pokud to nepůjde, pak je možné počkat, neboť v každém případě se dioptrie v prvních letech života dost podstatně mění.
S pozdravem
P. Rozsíval

 


 

29. 3. 2016

Dotaz:

Dobrý večer,dnes po tréninku syn přišel domů s tím,že špatně vidi na jedno oko,jakoby jen na půl oka(k tomu ho taky bolela hlava)....máme raději jít k lékaří?? děkuji Petra

Odpověď:

To zcela jistě!, může mít celou řadu různých problémů.
S pozdravem
P.Rozsíval

 


 

29. 3. 2016

Dotaz:

Dobrý den,
prosím o posouzení, zda je nutno brát Xalatan na snížení nitroočního tlaku po podstoupení iridotomie na obou očích.
Před LI 37/43 a měsíc po LI 19/21
A je tedy jisté, že mám zelený zákal?
zpráva od lékaře:
UZ OPL: stěna bulbu hladká, ve sklivci drobné zákalky, ZSM není patrná GDX vyš.: OP normální tloušťka vrstvy nerv. vláken, OL ztenčení vrstvy nervových vláken. glaukomové číslo hraniční Perimetrie OPL: prvovyšetření : zdá se normální rozsah ZP OP, OL v dol. pol. snížení kontrastní citlivost dosahující k 20 st.
NOT BK kor. (-4-4) 19/21mmHg
VOP nat 5/5č 5/5 s cyl. -1,0/179
VOL nat 5/7,5č 5/5 s cyl -1,0/11
OPL: zevně kllidné spojivka klidná LI vpravo u č. 10, vlevo LI u 2, oboustranné volné, široké, čočka čirá na F disk ohraničený, exkavace c/d 0,2 vpravo, vlevo 0,3
Z: GLaucoma I. utr, st. p. LI OPL
Dop.: vzhledem k hraničnímu NOT a změnám na perimetrii a GDX vyš. OL do OPL Xalatan gtt 1xd na noc.
Děkuji za Váš čas. VV (43 let)

 Odpověď:

Dobrý den,
pokud se hodnoty nitroočního tlaku pohybovaly mezi 37 a 43 torr a poklesly po LI je nepochybné, že máte úzké komorové úhly a bylo pro Vás vhodné provedení LI. Nitrooční tlak poklesl, ale bez anitglaukomové terapie se drží na hodnotách považovaných za horní hranici normy. Jelikož zelený zákal čili glaukom je neuropatie (postižení zrakového nervu) s jistým a nepochybným vlivem nitroočního tlaku jako rizikového faktoru rozhodl se Váš lékař snížit nitrooční tlak preparátem Xalatan. Poklesne-li NOT při podávání preparátu Xalatan je další podávání této medikace vhodné. Levé oko vykazuje již známky neuropatie (ztenčení vrstvy nervových vláken a změny v perimetru), takže lze říci, že glaukom(zelený zákal) opravdu máte.
s pozdravem
M. Fichtl

 


 

21. 3. 2016

Dotaz:

Prosím o radu.Občas se mi stane, že v bělmu oka se objeví krvavě červená skvrna.Byl jsem u očního lékaře a bylo mi sděleno, že se to stává při změně teploty a že to samo zmizí.Já jsem , ale nezjistil, že by to bylo z tohoto důvodu. Dá se to nějak léčit nebo jak tomu předcházet?Dost mě to děsí, protože skvrny jsou pokaždé o něco větší.

Děkuji, MK

 

Odpověď:

Vážený pane,

těžko říci bez vyšetření o co se jedná, pokud jste byl na vyšetření a neblo shledáno nic závažného, pak tomu asi tak bude.

S pozdravem, Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

 

Dotaz:

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně problému s očima- Co dělat při častém zarudnutí a náznaku slzení oka (např. při větru, v zimě,..) Několikrát zkoušeny oční kapky , ale nic se nezlepšilo.. Už mě to zlobí docela dlouho..Michal

 

Odpověď:

Vážený pane,

nejspíše budete mít chronický zánět spojivek. Zkuste umělé slzy a užívání preparátů s omega3 mastnými kyselinami, pokud to neomůže konzultujte očního lékaře.

S pozdravem, Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

 

17. 3. 2016

Dotaz:

Dobry den,dcera 3.5 let absolvovala ve skolce vysetreni pristrojem PlusoptiX kdy to bylo uzavreno jako fyziologicky nalez.Rada bych vedela jak je toto vysetreni spolehlive?

Navic mesic na to ocni lekarka po ocnim zanetu vysetrovala male zrak formou svetelne tabule a vyslovila podezreni na potrebu cylindric.cocek.Lze vadu oci ci dioptrie merit i nejakym pristrojem?Nevim zda dcera obrazky nevidela nebo nespolupracovala,pri zkousce doma ji to normalne slo.

Dekuji za radu. PD

 

Odpověď:

Vážená paní,

Plusoptix poskytuje orientační vyšetření oka bez kontaktu, v tom je to velmi výhodné vyšetření. Pokud hlásí normální nález je možné být v klidu. Je dobře možné, že jiné vyšetření refrakce poskytne jiné údaje, záleží na metodice měření. Jistě se domluvte s Vaší lékařkou.

S pozdravem, Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

14. 3. 2016

Dotaz:

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Syn byl na očním vyšetření, 5 let, občasná bolest hlavy. Údaje ze zprávy - RA: neg AA: neg GA: neg AKT neg, motilita volná VOP 6/6 nat. E snese asi tak do +1,0 ale neřekne VOL 6/6 nat. E dtto AR v cyklopedii + 2,75 +3,0 - 0,5 Dáme brýle +1,25 + 1,25 celé Rp Nález na předním i zadním segmentu očí fyziologický. Nosit trvale.

Zajímá mne, jak moc jsou hodnoty špatné. Zda-li se to může zlepšit. A opravdu je nutnost nosit brýle celodenně? Jsou dané nějaké hodnoty od, kdy je korekce brýlemi potřebná? Děkuji.

Odpověď:

Vážená paní,

děkuji za dotaz. Jedná se o běžnou dalekozrakost - hypermetropii, jistě si na korekci syn zvykne, nejspíše ji bude Vaše lékařka postupně zvyšovat tak jak se bude uvolňovat akomodace, která tuto vadu koriguje, možná proto jej bolí hlava. Postupně se většinou dalekozrakost snižuje.

Občasné nošení korekce nic nepomůže.Určitě si nechte na kontrole vše vysvětlit.

S pozdravem

P. Rozsíval


 

 

Dotaz:

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně mého problému. Několik let jsem nosila kontaktní čočky a občas jsem dostala zánět spojivek, který díky léčbě po 10 dnech zmizel a vše bylo v pořádku. Nyní v září jsem však dostala zánět spojivek znovu a od té doby se mi neustále vrací. Jednou jsem ho vyléčila a nosila měsíc jiný druh kontaktních čoček, ale potom jsem se opět vrátila ke své značce a zánět se objevil znovu. Takže od té doby (už asi 4 měsíce) nosím pouze brýle a neustále chodím na kontroly k lékaři, který mi napsal již několik druhů kapek, poslal mě i na alergologii a jsem pro zánět pořád sledována. Bohužel, přes všechny možné léčebné postupy se mi problém stále neléčí a v levém oku cítím neustále pálení a řezání. Jsem kvůli tomuto problému už hodně nešťastná, protože brýle mi hodně překáží a se 4 dioptriemi bez nich být nemůžu. Rozhodla jsem se pro laserovou korekci zraku a jen čekám, až se mi oči konečně vyléčí. Zároveň se bojím, aby se oči nějak nepoškodily a nebyla jsem díky tomu už vhodná na zákrok. Chtěla bych se zeptat, co byste mi tedy doporučili vy, byla jsem teď i u jiného doktora, který mi napsal kapky Maxitrol, které mi také nezabírají. Jinak kapky, které si pamatuji, že mi lékař ordinoval, byly např. Sophtal-Pos N, Fluoropos, Opatanol a Maxitrol. Přijde mi, že v tom oku již nemám zánět ale je jen nějak poškozené. Občas mě přes den vůbec nebolí jako kdyby bylo zdravé, ale když jsem např, v klimatizované místnosti nebo po probuzení apod. tak se oko podráždí a začne znovu pálit. Při pohledu vypadá oko na první pohled normálně, ale všímám si, že ze strany od nosu, když se podívám do strany, se mi z vnitřku oka rozbíhají menší žilky. Děkuji za přečtení mého dotazu a mockrát děkuji za případnou radu, jak postupovat.

Odpověď:

Vážená paní,

nejlépe bude vysadit vše co Vás dráždí a zkvalitnit povrch oka pomocí umělých slz, nejlépe s hyaluronátem a zkusit užívat tobolky s omega3 mastnými kyselinami. Poraďte se v refrakčním centru, které jste si vybrala ohledně přípravy oka na operaci.

S pozdravem

P. Rozsíval


 

 

11. 3. 2016

Dotaz:

Dobrý den,již nějakou dobu cca pul roku se potykám s dražděním pravého oka,několikrát jsem byl u očního lékaře a ten žadné cizí tělisko nenašel.Bohužel někdy při protření horního víčka(zvlaště po ránu)nám velmi řezavou bolest která později odezní ale stále mám pocit že v oku něco mám.Nyní se k tomu přidalo i rozmazaní vidění a slzení.Nevím kde se mám ještě obrátit,zkoušel jsem i jiného očního lékaře ale vysledek byl stejný.Používal jsem ruzné kapky i masti ale vysledek žádný.Nemuže toto mít spojitost s něčím jiným?kde se mám obrátit na nějaké vyšetření?

Děkuji za radu, TB

 

Odpověď:

Vážený pane,

může se také jednat o tzv. recidivující erozi rohovky. Zkuste se obrátit na rohovkovou poradnu oční kliniky na Vinohradech.

S pozdravem, P. Rozsíval


 

 

8. 3. 2016

Dotaz:

Dobrý den pane doktore,

byla jsem na očním vyšetření s dvouletou dcerou kvůli občasnému šilhání. Byla nám diagnostikována dalekozrakost s dioptriemi 6,5 a 7. Chtěla jsem se zeptat zda je možné aby při tak vysokých dioptriích si dcera dokázala bez problémů navlíkat tkaničky, hrát si s legem...tak, že by na ní člověk nepoznal, že nevidí?

Moc děkuji, V.

 

Odpověď:

Vážená paní,

děkuji za dotaz. Je to dobře možné, neboť vidění se vyvíjí do zhruba 5 let stran zrakové ostrosti a tak malé děti mají velkou schopnost zaostřování do blízka tzv. akomodace, více jak 10 dioptrií, což s věkem klesá. Korekce refrakční vady, zvláště dalekozrakosti je základním krokem v léčbě šilhání. Většinou se dalekozrakost s věkem snižuje, tedy nezvětšuje se. Jistě si na korekci Vaše dcera zvykne.

S pozdravem P. Rozsíval


 

 

1. 3. 2016

Dotaz:

Dobrý den,dcera měla ve školce vyšetřený zrak přístrojem PlusoptiX (vision screener)s naměřenými hodnotami OD +2,00 -1,50 7°, OS +2,00 -1,25 172°. Ve zprávě je napsáno že tyto hodnoty jsou vyšší než fyziologické a doporučují výsledek vyšetření konzultovat s lékařem. Můžete mi prosím vysvětlit o jakou oční vadu se jedná? Manžel jako dítě také nosil brýle. Čekací doba k oční lékařce je dlouhá a jsem z tohoto výsledku nervozní.Nikdy jsem na dceři nepozorovala, že by špatně viděla. Děkuji za odpověď Š.

 

Odpověď:

Vážená paní,

jde o orientační přístrojové vyšetření, které nemusí nic znamenat. Pokud chcete mít klid, nechte dceru vyšetřit odborným lékařem.

S pozdravem P. Rozsíval


 

 

29.2.2016

Dotaz:

Dobrý den,
mám dotaz ohledně špatného vidění, se kterým se mi svěřil kamarád (26 let). Chtěla bych se tedy zeptat na Váš názor. V centru zorného pole (kam člověk soustředí zrak) se vytvořila zářilá skvrna. Trvá to zhruba dva měsíce. Je vidět i při zavření očí. Díky tomu je velice těžké číst či rozpoznat obličej lidí na blízko. Pokud je objekt alespoň 10m vzdálený, je to lepší. Vše začalo po pozorování slunce schovaného za mraky. Po návštěvě 2 očařů nikdo nebyl schopen říct, co by to mohlo být.
Děkuji za odpověď, Lostris


Odpověď:

Vážený pane,
není vyloučeno poškození sítnice při pohledu do slunce. Určitě bude potřeba konzltovat vitreoretinální centrum a provést OCT vyšetření sítnice.
S pozdravem

         P. Rozsíval


 

 

26.2.2016

Dotaz:

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat ohledně mojí oční vady,která je : Ref.OD:+0,25==0,25 ax 31 OS:=2,5==0,75 ax 13 V OD =0,25 1,0 V OS =2,25 1,0 ODS:klidné,opt.meid ačirá,mírná asymetrie P n.II, ost. nález v normě Dh.:Myopia levis oc.utrq.
Chtěl bych vstoupit do armády a svoje vyšetření jsem poslal s otázkou zda-li splňuji podmínky. Dostal jsem odpověď: ,,Posuzuje se vždy zraková ostrost bez korekce. Přípustná je porucha 0,25 D oboustranně bez korekce. Může být i lehčí krátkozrakost do -3D nebo dalekozrakost do +3D, která koriguje oční vadu na 1-0,66 D oboustranně. Z toho vyplývá, že hraniční hodnota dioptrií pro povolání uchazeče do služby v AZ je –3 D,
Bohužel mi není jasné, zda kritéria splňuji či ne.
Mockrát děkuji za odpověď
PB (25 let)

Odpověď:

Vážený pane,
podle toho co píšete nejspíše ano, nejlépe bude, když učiníte dotaz na očním oddělení Ústřední vojenské nemocnice, tam Vám jistě poradí přesně.
S pozdravem
P. Rozsíval

 


 

25.2.2016

Dotaz:

Dobrý den. Moje kolegyně v práci (55let) prodělala 11.1.2016 plastiku dermatochalazy obou horních víček. Její pravé oko při zákroku dost krvácelo a krvácení muselo být stavěno. Stehy paní byly vytaženy 19.1.2016 a 26.1.2016. Trápí ji velice pomalé hojení. Otoky a hematomy víček se paní ztrácejí velice pomalu. K dnešnímu dni jsou výrazné a stále patrné. Od známých, kteří podstoupili tento zákrok, slyšela, že hojení jim probíhalo mnohem rychleji. Stále navštěvuje oční ambulanci. Na radu očního lékaře vysadila O-Septonex a používá pouze během dne kapky Hyal-Drop a Vidisic gel na noc. Zejména ji trápí skutečnost, že pravé víčko nedokáže cele zavřít a oční štěrbina je tak trvale otevřena. Ve vnitřním koutku pravého oka je lagoftalmus cca 1mm. V pravém oku je rovněž znatelnější otok, než je tomu u oka levého. Jinak je nález v pořádku.
Prosím o Vaše doporučení dalšího postupu, aby hojení probíhalo bez rizika.
Děkuji za odpověď. S pozdravem J.V.

Odpověď:

Vážený pane,
pooperační stav je nutné konzultovat s centrem, kde byla operace provedena. Obecně hojení pomáhá Wobenzym, který zmenšuje otoky a urychluje vstřebávání krvácení.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

25.2.2016

Dotaz:

Dobrý den, prosím o vystvětlení výsledku očního vyšetření mé 2-leté dcery. Pan dr. k němuž chodíme je vyhlášený odborník nicméně nekomunikativní, tudíž jsem se ani při třetí návštěvě nedověděla vážnost stavu vady zraku a vlastně ani nevím zda-li je krátkozraká, nebo dalekozraká. To že léčíme tupozrakost vím. Vyšetření:
VOD:s kor. -1,5 dsf 5/15 obrázky HD 75mm
VOS: s kor. - 1,5 dsf 5/15
ARM +0,25=+1,0 ax 40
+ 0,25=+1,0 ax 148
Tropo -12 nelze
0 nelze
Spp neprokázána
Soběstačnost 0
Dle ordinace lékaře aplikováno: do ODS Unitropic 1% 3x1 gtt.
Akutnost stavu P3
EA: není indikována
NRS 0/10
Děkuji za vysvětlení. Jinak nosí brýle a lepíme střídavě okluzor, MO

Odpověď:

Vážená paní,
nejlépe bude se s panem doktorem domluvit na jeho názorech a závěrech, máte na to plné právo a ošetřující lékař je povinnen Vám vysvětlit svůj postup. Nemohu se na dálku k jeho předpisu korece atd. vyjadřovat.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

25.2.2016

Dotaz:

Dobrý den. Můj dvouletý syn mi neustále bere mobilní telefon a několikrát si zapnul LED světlo (jako baterku) a díval se několik vteřin přímo do zdroje světla. Přijde mi, že je to velká intenzita. Může mu to poškodit zrak? Děkuji za odpověď. TN

Odpověď:

Vážená paní,
s velkou pravděpodobností se nemusíte obávat, ale co kdyby jste mu to nedovolila?
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

25.2.2016

Dotaz:

Dobry den,mam od lonska problen s rozostrenym videnim na prave oko a 5 mesicu po tomto problemu jsem z niceho nic zacala videt spatne na blizko,prakticky z tydne na tyden.Ocni nasadila bryle s tim,ze se neda dalekozrakost lecit a pry je to zcela normalni pri 44 letech.Da se nejakymi cviky zrak alespon trochu zlepsit???Jsem objednana na CT v dubnu.Podotykam,ze mam mirne zvetsenou stitnou zlazu,ale ne z odberu krve,ale byla jsem na SONO.Dekuji Bullova.

 Odpověď:

Vážená paní,
nespíše se Vám změnily dioptrie a poklesla schopnost zaostřování do blízka, to je zcela fyziologický proces. Není třeb se s tím znepokojovat, ale podle potřeby si upravit korekci. Pokud by Vám brýle nevyhovovaly, je dnes celá řada operací, které mohou tuto situaci řešit.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

22.2.2016

Dotaz:

Dobrý den, prosím o radu: mému 12-letému synovi venku nestále slzí /až teče /levé oko.,dříve jen v zimě, ted už i v létě. Byli jsme na prohlídce, prý měl zapíchnutou řasu v oku , kterou odstranili., problém trvá nadále. Navíc jej oko nikdy nebolelo, jen slzelo.kapu umělé slzy-nepomáhá.Rádi bychom tento problém řešili, třeba i operačně. Děkuji za radu, MK

Odpověd:

Vážená paní,
pokud jsou slzné cesty průchodné pak není potřeba žádné operace. S největší pravděpodobností se bude jednat o chronický záně spojivek. Navštivte očního specialistu a podle výsledku vyšetření se domuvte.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

19.2.2016

Dotaz:

Dobrý den.
Můj 17-ti letý syn nosí léta čtrnáctidenní čočky na dálku (obě 1,5). Velmi mu vyhovují ve škole i sportu (denně trénuje vrcholově kopanou). Čočky nosí od rána do pozdního večera. Existuje nějaké riziko poškození zraku, víček apod. tímto stálým nošením. Brýle prakticky nepoužívá. Subjektivní potíže žádné. Zrak se mu cca 10 let nehorší, vada je jinak bez komplikací. Děkuji za odpověď T.Š.

Odpověď:

Vážený pane,
pokud Váš syn používá kontaktní čočky správně, pak je riziko minimální pokud nějaké. Je dobře cca 1x za rok nechat oči zkontrolovat očním lékařem.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

17.2.2016

Dotaz:

Dobrý den,
po mozkové mrtvici mam ochablý sval levého oka,strabismus,je možné vyšetření,operace a zlepšení stavu. Mrtvice 2003. Děkuji za zpravu, JG (65 let)

Odpověď:

Vážený pane,
děkuji za dotaz. Vyšetření je možné - obraťe se nejlépe na dětskou oční kliniku v Brně, operace a zlepšení stavu dle výsledku vyšetření.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

 

16.2.2016

Dotaz:

Dobrý den,
otec (50), má jít na operaci katarakty. A já mám dva dotazy.
Za prvé, otec chce operaci ještě odložit, prý vidí jen lehce zamlženě. Já mám vzhledem k profesi možnost zákal sledovat autorefraktometrem - zhoršuje se poměrně rychle, vždy po týdnu jsou vidět změny. V horní části je již místo hustého zkalení, jinak už je téměř po celé čočce síť "teček". (V druhém oku je zákal řekla bych v počátku, je vidět jen pár vakuol). A tak se chci zeptat - v jaké fázi je už zákal příliš pokročilý - samozřejmě mám strach z pooperačních komplikací, a nevím, zda ho nutit hned na operaci, nebo schválit třeba ještě měsíční odklad. (před dvěma měsíci měl pouze v horní části čočky shluk "teček" - to začal registrovat potíže).
Můj druhý dotaz - Na tom horším oku má pravděpodobně potíže se slzným filmem (pocit přebíhajícího hlenu přes oko, pocit nateklého oka po ránu, podrážděné oko). Lékař však tyto potíže vůbec nekomentoval. Nemůže to mít nějaký vliv na operaci? Třeba větší riziko infekce? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. TK

Odpověď:

Vážená paní,
děkuji za dotazy. Operace katarkaty se obecně provádí pokud to člověku vadí - pokud to Vašeu otci nevadí, pak není důvod k operaci. SLzný film je dobře řešit, přinejmenším umělými lzami.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

11.2.2016

Dotaz:

Dobrý den,
můj 7-letý syn je silně dalekozraký ( + strabismus ), vada mu byla zjištěna před 2. rokem života a je tedy od té doby v péči oční lékařky-straboložky, která pravidelně ( cca jednou za dva roky ) provádí měření dioptrií s rozkapáním očí. Hodnoty dioptrií se vždy pohybovaly kolem + 8 na pravém i levém oku, zlepšení nebylo v průběhu let nijak výrazné. Vzhledem k tomu, že nám ošetřující lékařka nesdělovala výsledky průběžných měření a nedostávali jsme od ní žádné lékařské zprávy, nechali jsme syna vyšetřit v jiné strabologické ambulanci. Tam nám ovšem u syna po rozkapání naměřily naprosto rozdílné hodnoty dioptrií – cca + 11 na obou očích. Přitom rozkapání u obou lékařek probíhalo vždy podobně – rozkapání a po cca 20 minutách změření zraku. Je možné, aby odchylka v rozsahu dioptrií byla tak výrazná? Může být hodnota ovlivněna např. typem použitých kapek pro rozkapání či přístrojem, který hodnoty měří? Která hodnota by pro nás měla být ta správná? Mohla bych Vás poprosit o objasnění této problematiky? Děkuji a jsem s pozdravem M.P.

Odpověď:

Vážená paní,
Nejlépe bude, když se domluvíte s Vašimi ošetřujícími lékařkami. To co má Váš syn v brýlích nemusí odpovídat plnému rozsahu vady. Způsob rozkapaní může mít na výsledek také vliv. Pokud máte pochybnosti o výsledku, možná zkuste ještě další vyšetření. Bez přesnějších údajů se nemohu podrobněji vyjádřit.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

8.2.2016

Dotaz:

Dobrý den, dotaz se týká mé 3 leté dcery. Byla jí zjištěna dalekozrakost +5,5 dioptrie na každé oko a astigmatismus -2. Tut celou korekci jí dala lékařka do brýlí, kterým se však brání. Nosí je cca. 30min. až 1 hodinu, poté sundavá, že jí oči bolí a chvíli trvá než je ocotná si brýle zase vzít. Je jasné, že při takovýchto dioptrií brýle potřebuje. Nejsem si však jistá, zda má mít plnou korekci. Někde jsem četla, že do určitěho věku dokáže dítě vadu do 3 dioptrií korigovat samo a že by tedy měla mít v brýlých jen +2,5 dioptrie. Jaký je prosím Váš názor? Resp. mám řešit přeměření u u jiného lékaře? Bojím se, aby její oči nezlenivěly a vada se pak třeba ještě nezhoršovala. Děkuji za Vaši odpověď. IB.

Odpověď:

Určitě Vaše dcera část této vady může srovnat akmodací. Nicméně se dává plná korekce, aby se korigovala celá hypermetropie. Pokud takové brýle hned nesnese, je možné napsat slabší a poté co si zvykne dát plnou korekci. Domluvte se prosím s Vaší lékařkou.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

5.2.2016

Dotaz:

Dobry den, chtel bych se zeptat,zda je mozne lecit zuzeni ocni periferie? Doktor mi pred par lety zjistil ze mam usheruv syndrom. Budu rad za kazdou radu jak ji lecit pripade na koho se obratit. Dekuji. LP (30 let)

Odpověď:

Vážený pane,
je to varianta tzv. pigmentové retinopatie a v současné době na ní není žádný lék. Určitou naději skýtají genetické studie a pro již prakticky slepé pak implantace čipů pod sítnici.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

3.2.2016

Dotaz:

Dobry den,
manzela (32) uz radu let trapi cervene oci. Vystridal jiz radu lekaru, kteri si s nim uz nevedeli rady a vyzkousel uz nescetne mnozstvi kapek, masticek. Soucasne mu byla na koznim diagnostikovana rosacea a po vybrani antibiotik se zlepsily i oci, ovsem jen na urcitou dobu. Z toho usuzujeme, ze muze jit o okularni rosaceu. Jeho soucasny lekar bohuzel neresi pricinu neustalych zanetu v oku a predepisuje jen kapky (kortikoidy a podobne), kterych uz manzel za ta leta vypotreboval mnoho. Je nutne vyresit pricinu, aby si neustale nemusel kapat ty preparaty do oci, protoze to by s jeho zrakem za par let nedopadlo dobre. Prosim o doporuceni nejakeho specialisty na tuto problematiku v CR, ktery by mu mohl pomoct. Dekuji moc. MM

Odpověď:

Vážená paní, Rosacea je celková nemoc, která se projevuje také na oku. Z toho vyplývá, že je potřeba především léčit základní chorobu. Oční lékařství těmto pacientům pomáhá ulevit od obtíží, v tomto případě většinou podáváním protizánětlivých léků, mezi ně patří steroidy.
Příčinu oční lékař nevyřeší.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

26.1.2016

Dotaz:

Dobrý den,
uvažuji o pořízení barevných nedioptrických čoček. Měl bych podstoupit nějaké vyšetření? PM (19 let)

Odpověď:

Ne, není to potřeba, záleží na Vás co Vám vyhovuje. Pokud se jedná o kontaktní čočky, pak je potřebná jejich aplikace proškolenými specialisty.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

26.1.2016

Dotaz:

Dobrý den,
slyšela jsem, že při poruše rohovky keratokonus se nedoporučuje rozkapávání, prý se pak ta rohovka nějak špatně vrací do původního stavu (nebo tak něco, nejpamatuju si přesně důvody). Teď mi ale oční lékař říkal, že to je nesmysl. Chtěla bych se tedy zeptat, jak to tedy je, jestli může rozkapávání nějak rohovce v případě této poruchy uškodit. Moc děkuji! KN (25 let)

Odpověď:

Rozkapávání = rozšíření zornice nemá na rohovku žádný vliv, nijak se toho pro keratokonus nemusíte bát.
S pozdravem,
P. Rozsíval


 

25.1.2016

Dotaz:

Dobrý den,
už od dětství nosím brýle a nikdy jsem neměla žádný jiný oční problém. Poslední rok se mi ale začalo stávat, že se mi při špatném nebo umělém světle pravé oko jakoby zamlží a poté vidím kolem světel duhu. Obvykle to trvá jen chvíli 15 - 20 minut a nejčastěji pomůže ostřejší světlo od pc nebo naopak úplná tma. Poté to zmizí. V létě, kdy je dlouho světlo se tyto problémy prakticky nevyskytují, teď v zimě se to ale stává tak 2x do týdne. Svému očnímu lékaři jsem to samozřejmě řekla, ale kromě lehce zvýšeného tlaku v oku, který navíc jednou zvýšený je a podruhé zase ne, se na nic nepřišlo. Byla jsem i na vyšetření OCT kvůli vyloučení zeleného zákalu a výsledky byli v pořádku. Nyní mi pan doktor napsal na vyzkoušení kapky Flucon, ale zdá se mi, že je to spíš jen "střelba na slepo", protože pan doktor sám řekl, že neví, čím by to mohlo být a proto bych ráda slyšela názor i někoho dalšího.
Děkuji moc za Vaši odpověď. CHH (30 let)

Odpověď:

Vážená paní,
děkuji za dotaz. Opravdu to nejspíše bude zvýšení nitroočního tlaku, které zatím samo přejde. Uveďte ještě prosím vyšetření gonioskopie. Také někdy u mladších lidí se může jednat o tzv. Posner Schlossmanův syndrom. Nechte si také přeměřit brýle, možná máte špatnou korekci. V každém případě je dobré věc sledovat a udělat vyšetření u jiného lékaře, aby jste měla klid.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

19.1.2016

Dotaz:

Dobrý den, synovi v 5 rokoch očný lekár nameral VOD nat 5/10 AR +6 Ds +0,5 Dcyl ax 101 VOS nat 5/7,5 AR +4,5 Ds 0,25 Dcyl ax 48
Musí nosiť okuliare.
Je to prosim silná vada? Je mozne zlepšenie či dokonca zhoršenie?
Dakujem, TN

Odpověď:

Ano, je to zřetelná dalekozrakost a je potřeba nosit brýle, Věkem se většinou snižuje.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

14.1.2016

Dotaz:

Dobrý den pane doktore, mám dotaz - pred cca 14 dny mi syn omylem posvitil do leveho oka laserovym ukazovatkem, cca na 1-2 sekundy,nemohlo dojit k nejake zmene na sitnici za tak kratky okamzik? Od te doby vidim timto okem jako by sedomodre kolecko s tmavym stredem. Zvlast patrne to je pri pohledu na svetle plochy. Asi se moc pozoruju, ale od te doby mam i pocit vetsi svetloplachosti a potiz pri preostrovani z blizka na dalku (muze už souviset i s vekem - 37 let?).Mam navstivit ocniho lekare? U zadneho jsem jeste nikdy nebyla... Dekuji a zdravim PCH (37 let)

Odpověď:

Vážená paní,
děkuji za dotaz. Úrazy oka laserovým ukazovátkem jsou známou věcí.
Většinou se při osvícení poškodí sítnice v místě nejostřejsího vidění - to je asi to co pozorujete. Určitě vyhledejte sítnicové centrum k podrobnému vyšetření včetně OCT, aby byl možné posoudit rozsah poškození a jeho prognózu. Nijak to s věkem nesouvisí.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

12.1.20016

Dotaz:

Dobrý den, byla jsem na předběžném vyšetření před laserovou operaci očí na jedné klinice. Mám -2 dioptrie a -0,25 cylindry. Nevzali mě na operaci rovnou kvůli špatnému slznému filmu. Mám přijít za půl roku aby zhodnotili jak slzný film (mám si 3x až 4x denně dávat umělé slzy) a ke zhodnocení progrese klenutí rohovky.Pak by operaci udělali. Lékař mi sdělil, že mám velmi úzkou rohovku, která má 480 mikrometrů.
Konzultovala jsem to ještě s jedním očním lékařem, co se laserovými operacemi zabývá a ten říkál, že kvůli úzké rohovce, by zákrok nedělal.
Chtěla bych se zeptat na váš názor. Je v mém případě operace nebezpečná?
NI (22 let)

Odpověď:

Vážená paní,
je to velmi rozumný názor. Chvíli počkat a potvrdit, že stav je stabilizovaný je odpovědný postoj. Pro výkon PRK bude Vaše rohovka dostatečně silná.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

11.1.2016

Dotaz:

Dobý den, rád bych se vás zeptala. Nedavno jsem si poprvé všimla, že mám v levém očním bělmi malinkatou tešku šedé čí černé barvy a na pravém tatáž skvrnka,ale ta je pod očním víčkem. Nebolí mě to, nepálí. Co by to mohlo být? Mám se bát? Chodím jednou ročně k očnímu lékaři. Jen nevím, zda ty skvrnky jsem tam měla. Děkuji za odpověď. AK (24let)

Odpověď:

Vážená paní,
děkuji za dotaz. Je možné že taková skvrnka na bělmu vznikne. Jistě bude dobře konzultovat Vašeho očního lékaře a upozornit jej na tuto změnu.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

8.1.2016

Dotaz:

Dobrý den
mám jít na operaci šedého zákalu.Je mi 66 let.Od doby vzniku zákalu nepotřebuji brýle na čtení +2,5 dioptrie.
Je možné tento stav zachovat i s možností horšího vidění na dálku ?
Hezký den, JCH (66 let)

Odpověď:

Ano, je to dobře možné, stačí mít jako cílovou refrakci minus 2,5 dioptrie a pořídit si brýle na dálku.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

7.1.2016

Dotaz:

Dobrý den, z důvodu častých bolestí hlavy jsem byl poslán na oční, kde mi byl naměřený vyšší NT. Následně jsem byl odeslán na vyšetření HRT. Po tomto vyšetření mi bylo sděleno, že se nejspíš jedná o glaukom ale prý s bolestí hlavy nejspíš nebude mít spojitost. Příští týden mě čeká ještě denní křivka a gonioskopie. Každopádně, rád bych do jisté míry věděl už teď zda je to vážné a proto Vás prosím o vysvětlení lékařské zprávy: OD C/D 0.52, rim area 1,25, Moorfield patol. excavace v centru, nasálně a nasálně zdola, zdola tempor. hraniční.
OS C/D 0,30, rim area 1,81, Moorfield norma.
Ponechán jako velmi susp. glaukom.
Děkuji za odpověď.
TP(22 let)

Odpověď:

Dobrý den,
děkuji za dotaz. Jste v sledování odborným očním lékařem. Hraniční nález na zobrazovací metodě nemusí nutně znamenat glaukomovou neuropatii. Dop. pokračovat ve vyšetřování - tak jak píšete - gonioskopie a křivka NOT bude provedena. V případě nejasností kontaktovat glaukomového specialistu pro druhý názor či konziliární vyšetření. Nepíšete hodnotu NOT, ale obecně bolest hlavy může doprovázet velmi vysoké hodnoty NOT (35 torr a více).
M. Fichtl


 

4.1.2016

Dotaz:

Dobrý den,
Mám kerakotonus leve oko po aplikaci ryboflavinu pravé zatím nic, ale chci se zeptat zda je mozne nejakou metodou, které ted existují se zbavit dioptrii alespon castecne nejlepe celkově mám 7,5 dioptrie a
zdá se mi ze mám i víc mám pocit ze se mi opet zhorsuje zrak leve oko mam po operaci B2jkou uz 7 let, DV (35 let)

Odpověď:

Pokud Vám mohu poradit, pak navštivte refrakční centrum a domluvte se na dalším postupu, je možné použít nitrooční čočku, ale je to individuální záležitost podle stavu oka.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

4.1.2016

Dotaz:

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat jestli půl dioptrie dělá nějaký oční rozdíl.Děkuji. BH (10 let)

Odpověď:

Většinou ne, ale záleží na tom jaké jsou základní dioptrie, jsou lidé, pro které rozdíl v dioptriích 0,25 oproti stavu na který jsou zvyklí v brýlích je velký problém.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

4.1.2016

Dotaz:

Dobrý den. Chci se zeptat na svou oční vadu. s levým okem mi jde hýbat pouze od koutku oka(od nosu) jen doprostřed, dál mě to nepustí. chci se zeptat jak se tato vada nazývá a jestli jde nějak odstranit. Děkuji za odpověd. NS(19 let)

Odpověď:

Vážená slečno,
nejspíše máte obrnu nervu, který pohybuje okem zevně, je nutné provést odborné oční vyšetření k objasnění stavu.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

21.12.2015

Dotaz:

Dobrý den,
mám v oku čočku Lentis Mplus-X toric LU-313 MF30T D+22.89 C+2,45D ADD+3.0D A 82. Po první operaci jsem špatně viděla na dálka.Po repozici nevidím na blízko.Dle vyjádření doktora mam osu nastavenou dobře,ale proč tedy nevidím?
Předem děkuji za odpověď. ID(56 let)

Odpověď:

Vážená paní,
děkuji za dotaz. Důvodů může být celá řada, je potřeba je řešit na pracovišti, kde jste byla operována a kde mají všechny záznamy o Vašem zdravotním stavu.
S pozdravem

P. Rozsíval


 

21.12.2015

Dotaz:

Dobrý den, před nedávnem se mi udělala, v rohu pod víčkem na levém oku bulka, zevnitř vypadá průhledně, nebolí, nehýbe se. Byla jsem s tím u své očařky, bohužel se ke mě chovala jak ke zvířeti a pořádně mi neřekla co s tím mám. Napsala jen do zprávy cysta a otazník. Jsem objednaná k další lékařce, bohužel měla místo až v únoru, nechci být do února ve stresu, nevíte co by to mohlo být? Může to být něco vážného? Děkuji za Vaši odpověď. Popřípadě mám i fotografie, kde to jde vidět, nemohu je sem ale vložit. Hezký den. PK (42 let)

Odpověď:

Vážená paní,
cysta obvykle není problém
nejlépe bude, když se domluvíte na nejbližším pracovišti, které nabízí oční operace na vyšetření a případném výkonu.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

18.12.2015

Dotaz:

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Dnes jsem si nechala vyšetřit oči a bylo mi doporučeny brýle na čtení s 0,25 D u obou očí. Není zbytečné je nosit když je to tak malá hodnota? Při čtení se mi to mlží a bolí me po delší době oči. Děkuji moc za radu. VT (23 let)

Odpověď:

Vážená paní, nejspíše máte pravdu, ve Vašem věku 0,25 D na čtení opravdu není potřeba.
S pozdravem
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO


 

14.12.2015

Dotaz:

Dobrý den.
Již delší dobu mám rozsáhlé zdravotní obtíže (oslabená buněčná imunita apod.) která se zřejmě dosti podílí na trvalém zánětu v obou očích který trvá už asi 2 roky. Vždy jednou za čas zajdu k doktorce která mi napíše antibiotika, Ta většinou pomůžou jen krátkodobě a po týdnu jsou problémy zpět. Když pak jdu znovu k doktorce tak mě odbude, že mi antibiotika znovu dát nemůže a abych kapal oční kapky které koupím v lékárně. A takhle se to pak zase opakuje. Další problém je, že v poslední době se mi i začínají dělat mžitky před očima se kterýma je téměř nemožné na něco zaostřit (např. přečíst text). Někdy trvají jen chvíli, někdy déle. Když jsem tohle říkal asi před rokem pani doktorce tak mi řekla, že tak začínají migrény, ale problémy s bolestmi hlavy nemám.
Chtěl bych Vás tedy poprosit o radu jak bych měl postupovat.
Děkuji, DŠ (31 let)

Odpověď:

Vážený pane,
bude potřeba konzultovat lékaře u kterých jste v péči pro celkové obtíže, neboť oční projevy jsou jen jejich součástí. Uděláte také dobře, když si své obtíže zkonzultujete u druhého očního lékaře, aby jste si byl jistý, že dosavadní postup je správný.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

9.12.2015

Dotaz:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Nosím už asi 5 let kontaktní čočky a v září jsem měla zánět spojivek, který nešel docela dlouho vyléčit a byla jsem kvůli němu několikrát u svého očního. Po vyléčení jsem opět začala nosit čočky, které byly určené i pro nošení přes noc a já v nich tedy spala a po ránu mi v očích trochu zaschly. Takto jsem to měla i dříve, ale teď se mi nejspíš díky právě zaschnutí čočky asi před týdnem podráždilo levé oko a šla jsem znovu na oční. Lékař mi řekl, že to není na antibiotika a doporučil mi kapky na volný prodej Ocuflash. Ty jsem si kapala a asi po 5 dnech zkusila nandat čočky a už to bylo bez problémů. Nosila jsem je asi 4 dny, tentokrát už na noc sundavala a včera při sundavání mi to levé oko znovu dost zarudlo. Vytvořilo se na něm hodně rudých žilek. Jinak jsem ten den čočky normálně měla a bez problémů. Takže bych se chtěla zeptat, jestli podle vás stačí oko znovu kapat těmi kapkami ocuflash a čočky např. týden nenosit, nebo si s tím mám dojít k očnímu, ke kterému bych už šla nerada, protože jsem tam byla v poslední době už hodněkrát a přijde mi to už hloupé. Děkuji za odpověď. JK (20 let)

Odpověď:

Vážená paní,
nejspíše příliš kontaktní čočky nesnášíte, zkuste je používat s kapkami, nosit je co nejméně a pokud budou obtíže přetrvávat pak zvažte korekci refrakční vady laserem.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

8.12.2015

Dotaz:

 Dobrý večer chtěla bych se zeptat: synovi 4 měsíce dneska dopoledne dělaly pruplach očí. Po odpoledním vyspani mu s jednoho očička začla vytekat krev. Je možné,že se do očička pichnul prstíkem, a proto teče nebo je tam něco špatně. Co mám dělat prosím o radu. LN

Odpověď:

Možná je to malé poranění pří průplachu, konzultujte to tam, kde byl průplach dělán, většinou to není nic vážného.
S pozdravem
P.Rozsíval


 

3.12.2015

Dotaz:

Dobrý den ,chtěla bych se zeptat v květnu jsem podstoupila operaci výměnu čoček PRELEX OS FAKO+IOL.Před operací jsem měla dioptrie na čtení 3 a do dálky 1.25.po operaci jsem 3měsíce viděla bez problémů a ted mě předepsali brýle na čtení na pr.oko 1.25 a na levé2.25.Myslím si že při takových dioptriích jsem operaci nemusela ani podstupovat.Mám výměnu čoček na blízko i do dálky. Děkuji za odpověd s pozdravem SB (45 let)

Odpověď:

Vážená paní,
výsledek operace musíte komunikovat v místě kde byla provedena. Je možné, že se změnila poloha čočky či jiné záležitosti. V každém případě je potřeba dioptrie korigovat, aby jste měla plný prospěch z operace.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

1.12.2015

Dotaz:

Dobrý den,
mám asi už půl roku problém s viděním, vidím černé tečky pobyhující se do stran, při pohledu na bílou plochu vidím taky další malé (něco jak bíle krvinky) a ty se pohybují všude (vidím je přes celou plochu). A aby toho nebylo málo tak ve tmě, když převažně ležím mi jakoby všechno zrní. Naštívil jsem očního lékaře a ten mi řekl, že tento problém se dá léčit jedině operací. Momentálně mám předepsané rehabilitace na krční páteř tak bych se chtěl zeptat, zda to vůbec pomůže a nebo je nutná operace (pokud vůbec pomůže). MH (18 let)

Odpověď:

Vážený pane,
nejspíše se jedná o drobné zákaly ve sklivci, gelovité výplni oka. Je to vedlejší jev, který mají všichni lidé a není potřeba se s ním znepokojovat. Operace nutná není - jde o vitrektomii, která má řadu rizik, které nepřevažují prospěch v tomto případě.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

26.11.2015

Dotaz:

Dobrý den,
může mi lékař předepsat čočky s menším počtem dioptrií, které naměřil, rozdíl 1/4 až 1/5 dioptrie než jsem dosud používala.
Děkuji, JF (61 let)

Odpověď:

Lékař Vám napíše čočky, které Vám vyhovují, to se často od hodnot naměřených příštrojem liší. Při korekci krátkozrakosti se předepisují nejslabší možné, při korekci dalekozrakosti nejsilnější možné, při korekci astigmatismu nelépe snášené.
S pozdravem,
P.Rozsíval


 

25.11.2015

Dotaz:

Dobrý den,
dcera absolvovala ve 4 letech v MŠ vyšetření přístrojem Plusoptix s výsledkem, že je vše v pořádku. Tento rok nabízí MŠ vyšetření znovu. Myslíte, že je lepší absolvovat toto vyšetření každý rok nebo stačí až příští rok před nástupem do školy? Děkuji za názor (LR)

Odpověď:

Vážená paní Rychterová,

systém vývoje dětského vidění má svá kritická období a je z větší části dokončen ve 3 letech. Dále se upevňuje do 6 až 8 let a proto bychom doporučili měření ještě opakovat, abyste si mohla být jistá, že vývojem nedošlo k žádným změnám.
S pozdravem,
Mgr. Petra Lukešová


 

23.11.2015

Dotaz:

Dobry den,
pred 2 a pul mesici jsem mela pravdepodobne virovy zanet spojivky. Doktor mi nasadil antibiotikum a po 2-3 tydnech to vypadalo, ze zanet odchazi. Bohuzel po par dnech se znovu objevil, jen v jine podobe. Oko me jiz nesvedelo ani nebylo moc otekle, ale stale slzelo a rano jsem se budila se zaschlym vytokem kolem oci. Kdyz oko rozevru, tkan spodniho vicka je otekla a zarudla. Oci me neboli, ale neco neni v poradku. Byla jsem u nekolika doktoru a vsichni mi jen dali antibiotickou mast a poslali me domu. Nevite o co presne jde a jak se toho zbavit? Je to neco co se nekdy objevuje po zanetu spojivky? TK (19 let)

Odpověď:

Vážená paní,
nelze diagnostikovat onemocnění na dálku podle Vašeho popisu. Zkuste se domlvit s lékaři, kteří Vás ošetřují. Bude asi potřeba zvýšit péči o hygienu očí, zkusit kopele očí v Ophthalu (volně prodejný), pokud nosíte kontaktnčí čočky dbát na všechna pravidla jejich aplikace.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

22.11.2015

Dotaz:

Dobrý den,
Od patnácti let vidím v oku jakési malé žilky, čárky. Vidím je při pohledu na bílou stěnu nebo při soustředění. Cca 4 roky, byla ta čárka jen jedna, ale v posledním půl roce se rozmnožili. Nijak mi nepřekáží v běžném životě, jen mám strach, že by to mohla být předzvěst nějakého závažnějšího onemocnění. Je třeba návštěva lékaře? Nebo to mohu léčit nějak doma? TM (21 let)

Odpověď:

Dobrý den,
popisované struktury proti bílému a světlemu či proti slunci můžete vidět se zdravýma očima. Nicméně vyšetření očního pozadí při rozšířených zornicích by bylo velmi rozumné.
Tedy, zajít k očnímu lékaři v místě bydliště a požádat ho o vyšetření. Můžete říct, že je to můj nápad.. :-(

dr. Brožek


 

20.11.2015

Dotaz:

Dobrý deň,
chcem sa spýtať, či je v ČR možné vykonať aplikáciu botoxu pri liečbe strabizmu??
Ďakujem, ZS

Odpověď:

Vážená paní,
pravděpodobně ano, ale nevím, které pracoviště tuto možnost nabízí.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

18.11.2015

Dotaz:

Dobrý den, na pravém oku mám 0,5 dioptrie a pravidelně navštěvuji svého očního lékaře. Dioptrií bych se chtěla zbavit úplně. Je to možné? Byla by vhodná operace? Také jsem slyšela o cvičeních, které mají oči dioptrií zbavit. Co si o tom myslite? EH (18 let)

Odpověď:

Vážená paní,

takováto dioptrie je ve fysiologických mezích a na hranici přesnosti korekce laserem, žádná cvičení nejsou ověřená tak, aby je bylo možno doporučit.

S pozdravem,

P. Rozsíval


 

9.11.2015

Dotaz:

Dobrý den, už pár dní se mi několikrát denně stane, že se mi na chvilku zamlží pravé oko a vše se mi rozmaže. Po chvilce je vše zase v pořádku. Co to může znamenat, případně, jakého lékaře (kromě očního) bych měla navštívit? Děkuji.BK (23 let)

Odpověď:

Vážená paní,
občasné zamlžování vidění může být působeno řadou stavů, nejlépe bude konzultovat očního lékaře a podle výsledku pokračovat dále.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

5.11.2015

Dotaz:

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda si mohu pořídit brýle bez návštěvy lékaře. Poslední rok se mi zhoršilo vidění na dálku, zvláště elektronické nápisy. Zrak mi změřili v optice a zjistili, že na dálku potřebuji na pravé oko 0,5 a na levé 0,75. U žádného očního lékaře ještě nejsem registrovaná. Je měření zraku v optice dostatečné a mohu si tedy brýle objednat, aniž bych lékaře navštívila? Děkuji. M.A. (27 let)

Odpověď:

Vážená paní,
je to možné, nicméně je vhodné navštívit očního lékaře či lékařku a nechat si oči vyšetřit celkově.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

2.11.2015

Dotaz:

Dobrý den,
v posledním roce mám problémy s praskáním žilek v obou očích. Chodím na pravidelné oční kontroly, kde mi sdělují, že je vše v pořádku. Beru pravidelně Ascorutin, ale není to nic platné. V poslední době mi žilky praskají téměř každý týden. Prosím o radu, jak dále postupovat. Předem děkuji za odpověď. VH (66 let)

Odpověď:

Vážená paní,
děkuji za dotaz. Je to celkový problém, proto prosím konzultujte Vašeho obvodního lékaře. Není pro tento stav specifická oční léčba.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

 

2.11.2015

Dotaz:

Dobry den,už dva dni pocitujem bolest pri otacani oči do stran.Mam glaukom a nosim okuliare.Moj očny lekar mi nepovedal nič a preto som sa obratil navas.Dakujem VS (34 let)

Odpověď:

Dobrý den.
rozhodně doporučuji zajít na oční pohotovost a provést komplexní oční vyšetření.
S pozdravem
Fichtl


 

27.10.2015

Dotaz:

Dobrý den.Chtěla bych se Vás zeptat na problém mé 17leté dcery. Když ji byl rok lékaři přišli že má 8+1 dioptrie a astigmatismus na obou očích.Patnáct let byl zrak beze změny. Následně ji dva roky po sobě o půl dioptrie sílu snížili,takže se dostala na 7+1diop. Tento týden byla na kontrole po roce,poslední dobou ji často bolela hlava. Zjištění je strasne! Má prý 9dioptrii na dálku,11dioptriji na blízko, nefunguje akomodace a příští týden ji ještě budou dělat nějaké měření kvůli zelenému zákalu. V rodině nic z toho nemáme,jen já astigmatismus s 0,5diop.Poradte prosím co máme dělat? Je možná operace? Je vůbec nějaká možnost že by mohla normálně vidět? Moc děkuji za odpověď s pozdravem IŘ

Odpověď:

Vážená paní,
Vaše dcera má vysokou dalekozrakost, která s těmito obtížemi souvisí, stav se nejspíše dá hodnotit jako tzv. nanoftalmos. Obvykle je spojen s vyšším nitroočním tlakem, je možné provést operaci čočky a tím vyřešit dioptrie a většinou i nitrooční tlak.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

 

27.10.2015

Dotaz:

Dobry den.Mam glaukom, ale co me neustale trapi ja slzeni oci pri kterem mezcervena oko i ocni okoli vie u praveho oka. Oci mi slzi neustale, ale nekdy je to mnohem horsi.Jsem z toho nestastna.Neustale vypadam jako ubrecena. Je mi sedesat let a trva to uz dva roky .Dekujiza odpoved. IS

Odpověď:

Vážená paní,
Vaše potíže musíte konzultovat tam kam chodíte na kontroly s glaukomem.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

26.10.2015

Dotaz:

Dobrý den, brýle mám od 13 let. Začínala jsem s P -1,25, L nic. Každé 3-4 roky se postupně zhoršoval zrak o 0,5 - 1 dioptrii. Od 22 let jsem brýle začala nosit pořád při P -2,75, L -1,75 (předtím pouze na tv, kino, školní tabuli, řízení auta,...). Moje matka má brýle na dálku P -6, L -5,5, otec žádné. Kolika ze zkušenosti myslíte že dosáhnu dioptrií? A kdy se zhoršování zastaví?
Dnes ve 32 letech mám dioptrie P -3,5, L -2,5. Přičemž na pravé oko nevidím ani s brýlemi - mám dioptrii na pravém oku (asi 5 - nikdy mi to neměřili přesně). Na moji žádost jsem chtěla zvednout dioptrie na pravém oku, abych viděla lépe když nastane při řízení situace, že vidím pouze slabým okem. Dostala jsem L -2,5, P -4. Bohužel při delším nošení 2 týdny a více mám pocit táhnutí v hlavě jedné poloviny dopředu a druhé dozadu, žádná bolest, ale je to nesnesitelné a ani po měsíci to nepřestane. Oční mi říkala, že si musím zvyknout, ale měsíc zvykání mi přijde dost, ještě když v práci musím pracovat na PC a při nepohodlí s hlavou moc duševní práce neuděláte. Po návratu k P -3,5 L -2,5 potíže přestanou. Kolik rozdílu mezi dioptriemi člověk nejvíce snese? V optice mi říkali, že lidé snesou a vyrábí nejvíce 2 dioptrie od sebe. Ale myslím, že více než 1 dioptrii rozdíl při každodenním nošení nesnesu. Děkuji za odpovědi. Marta

Odpověď:

Vážená paní,
děkuji Vám za dotazy.. V 32 letech je již pravidelně refrakční vada stabilizovaná. Pokud Vám vadí rozdíl dioptrií mezi očima, není problém jej srovnat pomocí refrakční operace, které nabízí řada pracovišť v naší republice. To by Vaše potíže vyřešilo.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

26.10.2015

Dotaz:

Můj 8mi letý syn má někdy rozdílně veliké zornice. Myslím tím, že se jejich velikost liší. Zornici v levém oku má větší, než tu v oku pravém. Je to ale jev, který není stálý. Po většinu času jsou obě zornice stejně veliké. Navštívili jsme i neurologa, ten ho podrobil několika vyšetřením a prohlásil, že je vše v pořádku. Mne se to ale stále nezdá. Proto jsem se chtěl zeptat na Váš názor. Děkuji, MS

Odpověď:

Vážený pane,
pokud jste absolvovali odborné neurologické odborné vyšetření a bylo vše v pořádku tak je to jen dobře, teoreticky můžete totéž opakovat u očního lékaře.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

22.10.2015

Dotaz:

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mně 57 let, občas nosím brýle pouze na čtení 1 dioptrie, do této doby bez obtíží. Minulý týden jsem po dva dny před očima viděla pohybující se černou tečku větší a 2 menší. Delší dobu pozoruji i poletující "pavučinky". Černé puntíky už nevidím, avšak asi 4 dny při každém pohybu očí vidím "záblesky" tvaru malých obloučků buď nahoře, dole nebo i maličké po stranách. Pokud si zakryji jedno či druhé oko a očima pohybuji, vidím to u obou stejně. Pečuji doma o těžce nemocnou ležící maminku, práce je tedy velmi namáhavá. Prosím Vás o radu, co dělat. Mám obavy. Může to být i tou námahou a např. krční páteří? Bolesti zad nemám, na oči jinak vidím normálně. Děkuji Vám a přeji vše dobré. LP

Odpověď:

Vážená paní,
děkuji za dotaz. Obtíže, které popisujete jsou způsobeny sklivcovými zákaly, záblesky způsobuje kontakt sklivce se sítnice a jeho postupné odlučování. Je to častý a běžný jev. Pro jistotu si nechte nechat oči vyšetřit u očního lékaře/lékařky, aby jste měla jistotu.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

20.10.2015

Dotaz:

Dobrý den, můj syn má krátkozrakost, mínus 8 dioptrií, před lety mu byla provedena skleroplastika. Nyní mu je 17 let a chce se věnovat kick boxu. Jak moc je pro něj tento sport nebezpečný? Děkuji za odpověď.ZM

Odpověď:

Kick box je nebezpečný sport sám o sobě a pro krátkozrakého člověka zvláště, jistě bude dobře, když si vybere méně rizikovou činnost.

S pozdravem
P. Rozsíval


 

19.10.2015

Dotaz:

Dobry den,mam na Vas dotaz.Mam 13 letou dceru ktera ma DMO.Dnes jsme navstivili ocniho lekare a ten nam rekl ze bryle ji uz nepomohou.Byla jsem z toho v soku,tak jsem se ani nezeptala co vse znamena.
V OD 0,3 k.n.=5/15sl.
OS0,05 k.n.=5/50
NCT OD 19mmHg
OS 15mmHg
Levostranna konvergentni uchylka,fundus pokud lze papila ohr.,v urovni
dg:strabismus konvergens concomit.Oc.sin.
nystagmus
ODS amblyopia
Moc Vas prosim o vysvetleni jak na tom moje dcera s videnim.Me totiz pripada ze moc nevidi.Dekuji RS

Odpověď:

Vážená paní,
z předložených nálezů lze usoudit, že Vaše dcera má zhoršené vidění, spojené se šilháním a tupozrakostí, více levého oka. Na jejím stavu se asi podílí také její demyelinizacní onemocnění. Tento stav opravdu nelze zásadně zlepšit. Bude jistě dobře, když při příští návštěvě si necháte vše od Vašeho lékaře vysvětlit.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

7.10.2015

Dotaz:

Dobrý den, můj otec byl asi před 8mi měsíci na operaci očí (transplantace čoček). Dělali obě očka hned za sebou. Druhý den šel na kontrolu. Bylo mu řečeno že má být dva dny v klidu a nosit tmavé brýle. Pak může úplně normálně fungovat.
Dostal oční kapky Tobradex a Combigan (na tlak). Docházel pravidelně na kontoly, kde se mu snažil pan doktor srážet tlak.
Bohužel se zrak ani po 4 měsícíh nezlepšil. Naopak se zhoršil. Má neustále zarudlé oči, řežou ho, chvěje se mu obraz.
Po 4 měsících od operace, i přes pravidelnou měsíční docházku na prohlídky, kde se mu snažili stále srážet tlak v očích různými kapkami, ho poslali na další zákrok obou očí - repozice.
Poté dostal další kapky Azopt. Od té doby uplynuly další 3 měsíce a stále se nic nezlepšilo.
Zvláštní je, že když se na dobrém světle zadíváte do jeho panenek - chvějí se!! Přesně jako jeho zrak. To mi nepřijde normální. Jakoby v té panence "něco" nedrželo. Je to možné?
Jsme už vážně zoufalí. Celá rodina. Nevíme, co dělat. Místní doktor nám nepřijde, že by se snažil s tím něco dělat.
Máme zajet do jiné kliniky a nechat si udělat nezávislé vyšetření a zjistit, jak vše zlepšit? Nebo co byste nám mohli poradit.
Předem moc děkuji za odpověď. Přeji pěkný den. HS

Odpověď:

Vážená paní,
nejlépe bude, když Vašeho tatínka vyšetří jiný lékař a poví Vám jak jeho stav vypadá. Důvodů může být mnoho, včetně změn sítnice či rohovky.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

1.10.2015

Dotaz:

Dobrý den,
mám 6,5 ročního syna, který nastoupil do 1. třídy. Začal si stěžovat na bolest očí a hlavy a také na to, že špatně vidí na tabuli. S doporučením od dětského lékaře jsme navštívili očního odborníka a ten zjistil tyto hodnoty:
ARM v rozkapání OP+0,25 komb+0,25 cyl ax 84 OL +1,0 Zá - malá hypermetropie bilat, ponechán bez brýlí.
Mohu se zeptat na Váš názor? Mohou mít bolest očí a hlavy jiné důvody? Je nález tak malý, že nejsou potřeba brýle? Děkuji, LN

Odpověď:

Vážená paní,
děkuji za dotaz. Takovéto potíže mohou mít naprosto jiné příčiny než horší vidění, zvláště, když si dosud nestěžoval. Je to zcela nepatrná vada, která u malých dětí v podstatě nemá vliv na vidění. Zkuste se synem promluvit jak je ve škole spokojen, zda nemá jiné problémy, může to být také šikana atd.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

30.9.2015

Dotaz:

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či je možné infikovať sa larvou očnej toxokarózy aj priamym kontaktom larva-oko.Je teda možné, napríklad pri hre vonku, že by sa mi larva dostala do oka cez oko a nie z vnútra ako je to zvykom? alebo si s ňou oko poradí a vyplaví ju slzením?
Problém s videním zatiaľ nemám, no zaujímalo by ma či je takéto riziko, ak som náhodou prišiel do priameho kontaktu s takýmito larvami.
Ďakujem a prajem príjemný deň.RU (19 let)

Odpověď:

Vážený pane,
děkuji za dotaz, je to jistě možné, ale velmi málo pravděpodobné.
Standardní cesta je požitím kontaminované potravy. Oko si samo neporadí, je nutná odborná léčba. Pokud máte podezření nechte se prosím vyšetřit.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

29.9.2015

Dotaz:

Dobry den,
nikdy jsem nemela ocni problemy, jen v posledni dobe pouzivam na rizeni 1 dioptrii. Nedavno jsem ale zacala pri beznem divani videt jakoby smeti - mihota se mi pred ocima. neni to nic s cim bych nedokoazala fungovat ale jsem trochu znepokojena. co to muze znamenat?
dekuji predem za odpoved. AU, (41 let)

Odpověď:

Vážená paní,
s největší pravděpodobností se jedná o drobné zákaly ve sklivci, které jsou běžnou záležitostí. Nejlépe bude, když se necháte vyšetřit odborným očním lékařem, aby jste měla jistotu.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

15.9.2015

Dotaz:

Dobrý deň, súrne by som Vás prosil o nezávislé posúdenie názoru môjho očného lekára. Pred mesiacom mi stanovili šedý zákal, na jednom oku pokročilý, na druhom začínajúci. Problém spočíva v tom, že vzhľadom na moje životné aktivity by som chcel dosiahnuť videnie bez okuliarov a tak sa intenzívne zaujímam o multifokálne a akomodačné šošovky. Môj lekár - uznávaná kapacita v očnej chirurgii mi však uvedené typy v žiadnom prípade nedoporučuje a trvá na monofokálnej šošovke (nejaká vylepšená s doplatkom vo výške cca 1/2 multifokálnej). Tým tvrdí, že by sme mohli dosiahnuť optimálne videnie na všetky vzdialenosti s dioptriou cca -1D. Ani po dvojnásobnej konzultácii nie som schopný pochopiť, prečo nie som vhodný pacient na multi- a akom.šošovku. On ako dôvod uvádza - presbyopiu a astigmatizmus, a operáciu PRK v r. 2003. Nikde sa neviem dočítať o prípadoch, kedy uvedené ochorenia sú prekážkou na požadované šošovky.
Výsledná dg z vyšetrenia spred týždňa je takáto:
- PRK obojstranne z r. 2003, pretrváva astigmatizmus
Zraková ostrosť: O.dx 0,9-0,5x10=1,0 O.sin. 0,05-7,0=0,15
VOT = 16 oboje
Šošovka o.dx: C:1 N:O PC:1
o.sin: C:2 N:4 PC:2
Všetky ostatné slovné popisy v norme
Duagnóza:
- cataracta nucleo progrediens o.sin et. incip o.dx
- strabizmus div.conc.alt.o.u
- astigmatizmus mixtus o.u.
angiosklerosis retinae o.u.

Prosím láskavo o potvrdemie, že multi a akom. čočky nie sú vhodné, prípadne mi odporučte najlepšie možné riešenie, ako žiť bez brýlí. Uprednstním videnie na blízko a stred.
s pozdravom
MH (53 let)

Odpověď:

Vážený pane,
děkuji Vám za Váš dotaz. Přesnou odpověď Vám můžeme dát až po podrobném vyšetření a posouzení Vašeho stavu v naší refrakční ambulanci, tel. 49 583 3336. Váš lékař je opatrný a ví, že po předchozí laserové operaci nelze zajistit takovou přesnost měření oka pro výpočet nitrooční čočky a možná Vaše rohovka již nedovoluje případnou potřebnou dokorekci laserem.
Navíc máte šilhání, které je dalším rizikovým faktorem dobrého výsledku implantace multifokální čočky. I když technologie multifokálních čoček v posledních letech značně pokročila, nelze jimi uspokojit každého případného zájemce, vzláště a takovýmto komplikovaným stavem.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

31.8.2015

Dotaz:

Dobrý den,
včera jsem posílala dotaz ohledně mých problémů s očima, kdy se mi po chvíli čtení začne vše rozmlžovat a pak se to zase zlepší, třeba když se podívám na chvíli jinam..., zapomněla jsem uvést, že mám dny i týdny klid a pak to najednou příjde a vidím opravdu mizerně, už i na dálku je to taky horší a trvá to několik dní a pak to zase samo vymizí a kromě občasného malého rozmlžení v podstatě vidím dobře, než se to zase za dny nebo někdy i týdny zhorší. Děkuji MN (36 let)

Odpověď:

Vážená paní, Vaše obtíže jsou zcela klasické, jejich řešení není žádná velká věda a přesto podobných pacientů chodí po Zemi mnoho a nejsou správně léčeni. Nejspíše (pokud není přítomna jiná "opravdová" choroba) se jedná o nepoznanou dalekozrakost. To je vada (mám ji taky), kdy je třeba již na dálku nosit plusové dioptrie trvale. Dokud je člověk velmi mlád, tak nahrazuje chybějící plusové dioptrie akomodací, kterou nám však příroda dala na zaostření do blízka. V mládí to funguje, kolem 35 let (podle výše vady) začíná však díky přirozeně slábnoucí akomodaci být vidění zamlžené do blízka. Je hrubou chybou předepsat brýle na blízko, správné řešení je trvale nosit brýle na dálku. S nimi si oči odpočinou, vše přečtete do blízka s dálkovými brýlemi, takto to bude fungovat ještě cca 5-10 let. Po cca 2-3 týdnech trvalého nošení brýlí na dálku si oči odpočinou a budete mít pocit, že už je zase nepotřebujete - chyba lávky... Každou vteřinu, kdy nemáte své plusové dálkové brýle na nose, oči namáháte. Zde to platí. Samozřejmě je třeba oči zevrubně vyšetřit k vyloučení jiných chorob"

S úctou, MUDr. Brožek


 

31.8.2015

Dotaz:

Dobrý den, ráda bych se zeptala na toto. Je to několik měsíců až rok zpátky, co jsem začala pociťovat, že se mi při delším koukání na blízko vše mlží a nejsem schopná nic přečíst. Ze začátku jsem to neřešila, ale po čase to bylo značně omezující a došla jsem si na oční. Naměřili mi na jedno oko 3 a na druhé téměř dvě dioptrie a dostala jsem brýle 1,75 s tím, že je mám nosit neustále. Měla jsem s tím problémy, na dálku se se mnou točil svět a nezvykla jsem si, navíc se mi vše mlžilo i při nošení brýlí. Doktorka mi řekla, že je mám tedy nosit jen na čtení a že si ty oči za čas zvyknou, že byly dlouho namáhané a potřebují čas. Už je to několik měsíců, co jsem začala brýle nosit a oči si nezvykly,... Hlavně mi jde ale o to, že mi příjde divné, že nejdříve čtu normálně, vidím dobře a postupně, za chvíli, se mi text začne rozmlžovat, kohokoli s brýlemi se zeptám, tak vidí špatně od začátku, ne že vidí nejprve dobře s třemi dioptriemi a až za chvíli se mu to mlží, prostě vidí špatně pořád. Mojí maminku napadlo, že bych mohla mít aneurysma, měla ho moje sestra, operovali ji. Tak bych se ráda zeptala, zda-li je možné, že by náhlé změny v ostrosti vidění mohly být díky tomu. Jsou také dny i týdny, kdy problémy nemám, pak ale příjde několik dnů, kdy vidím opravdu mizerně, no jako včera a dneska, rozmlžuje se mi písmo už po chviličce a ne třeba až za minutu... Ptala jsem se na to mé oční lékařky znovu a ona opět říkala, že je to o zvyk očí. Mně to ale příjde divné a nevím, na koho se obrátit, abych zjistila, oč se vlastně jedná a jestli je toto normální.
Moc Vám děkuji za Váš čas a odpověď a přeji hezký den MN (36 let)

Odpověď:

Vážená paní,
děkuji za dotaz, na přesnou odpověď nemám dostatek informací. Nejspíše máte slabé brýle a trpíte tzv. akomodační astenopií - chvíli můžete číst, pak se zaostřování do blízka (akomodace) přetíží a vidění se rozmlží. Pomáhá také lepší osvětlení. Nechte si zkontrolovat Vaší korekci, aby byla odpovídající dioptriím, věku a Vašim zrakovým potřebám. Nechte si zrak zkontrolovat jinde, aby jste měla jistotu.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

25.8.2015

Dotaz:

Dobrý den,
je levostranná homonymní hemianopsie těžké postižení, při kterém lze získat invalidní důchod? Děkuji za odpověď, MC (36 let)

Odpověď:

Je potřeba s odborným nálezem navštívit praktického lékaře a pak posudkového, nelze dát odpověď bez všech souvislostí.
P. Rozsíval


 

20.8.2015

Dotaz:

Dobrý den,mám dotaz zda je normální,že při lehkém zánětu spojivek vidím rozmazaně?už jednou jsem se léčila s ucpaným optickym nervem..a začínalo mi to uplne stejně rozmazanym viděním,ale pak doktor me vcera poslal domu s mastickou.diky za odpověď. MH (20 let)

Odpověď:

" Vážená slečno,
1. při lehkém zánětu spojivek jistě můžete chvílemi
vidět rozmazaně. Po zamrkání by se vidění mělo zlepšit, alespoň na chvíli.
Po vyléčení zánětu by vidění mělo být normální.
2. diagnoza ucpaný optický nerv neexistuje.
3. možná máte na mysli "zánět zrakového nervu". To je závažná choroba a takový pacient
musí se svými obtížemi přijít k očnímu lékaři okamžitě.
4. pokud špatné vidění trvá, utíkejte na lůžkovou oční kliniku/oddělení, kam nejspíše patříte,
i pouhé podezření na zánět zrakového nervu je závažná situace, která musí být potvrzena
nebo vyloučena. dr. Brožek


 

19.8.2015

Dotaz:

Dobrý den, asi před deseti lety jsem podstoupila lasic operaci (korekce dioptrií a astigmatismu). Nejdříve bylo vše dobré, nyní již asi dva roky prudké zhoršení. Nyní mi na jednom oku diagnostikovali keratokonus, nelze již korigovat brýlemi. Doporučili mi transplantaci rohovky. Ráda bych se zeptala, zda může vznik keratokonu záviset na předešlé operaci. Již před operací jsem měla tenčí rohovku a sdělili mi, že pokud se mi dioptrie vrátí, nebude již možná korekce. Děkuji za odpověď. PČ (věk 39 let).

Odpověď:

Vážená paní, odpověď na Váš dotaz není jednoduchá.
Tato oblast očního lékařství je složitá. Z Vašeho popisu bych řekl, že se může jednat o takzvanou keratektazii.
Je to nepředvidatelné vyklenutí a zeslabení tkáně rohovky po refrakčním laserovém zákroku.
Je to nepříjemná komplikace, řešení Vám bylo nabídnuto. Držím palce.
dr. Brožek


 

13.8.2015

Dotaz:

Dobrý den, zpozorovala jsem u syna 16m občasné stáčení očí jedním směrem se současným odvrácením hlavy směrem opačným ( jakoby se snažil stále dívat na nějaký předmět s zároveň přitom otočit hlavou)...jsou dny, kdy to nedělá vůbec a někdy opakuje i častěji denně. může jít o oční vadu, nebo jde o zlozvyk? ( Sleduji teď u něj zvýšené sebepoznávání). Děkuji za odpověď. SH

Odpověď:

Vážená paní,
pokud to není trvalý jev, nemusí to nic znamenat. Určitě ale bude dobře nechat jej vyšetřit specailizovaným očním lékařem/lékařkou a konzultovat neurologii.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

12.8.2015

Dotaz:

Dobrý den! Občas se mi rozmažou písmena. Naposledy se mi rozmazala kolegyně co stála 2m odemě. Viděla jsem z ní jen obrys hlavy a těla. Oči mě bolí ale přikládala jsem to syndromu suchého oka,který mám. Přesto jsem šla na optometrické vyšetření. Na levé oko mám 0,5 ale na pravé 0,75 a 0,25 cyl. Měla bych nosit brýle celodenně aby se nenamáhali. Mám ale obavu aby oči nezlenivěli když je budu nosit. Nebo naopak aby se to ještě více nezhoršilo,pokud je nosit nebudu. Děkuji za odpověď, DP (34 let)

Odpověď:

Vážená paní,
takovéto stavy jsou dobře možné, většinou je to z únavy, nikoli pro suché oko. Oči Vám určitě nezleniví, ani se nezhorší pokud tuto nepatrnou korekci budete či nebudete používat ve Vašem mladém věku.
Spíše zvažte Vaše pracovní nasazení a hodiny práce s počítačem, snažte se upravit svůj pracovní režim. Pokud by se takovéto obtíže opakovaly, navštivte příslušného očního lékaře.
S pozdravem
P.Rozsíval


 

5.8. 2015

Dotaz:

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v květnu jsem byla na operaci obou očí.Výměna čoček Prelex OS FAKO+IOL lentis comfort. Ale od operace mě oči stále svědí, řežou. Musím si někdy i po 15 minutách kapat umělé slzy. Z toho je den kdy je nepotřebuji. Levé oko mám na čtení a pravé do dálky.Ale při čtení musím levé oko přimhouřit, abych to lépe přečetla a zaostřila. Do dálky se mě špatně dívá když je šero. Jsem z toho dost neštastná a nevím co mám dělat. Prosím o radu. (SB, 45 let)

Odpověď:

Vážená paní,
děkuji za dotazy. Je to ještě krátce a je potřeba si na situaci zvyknout. Pokud máte rozdíl mezi očima v dioptriích, po 3 - 6 měsících bývá na řadě doplnění korekce pomocí laseru, aby jste mohla používat obě oči současně. Světlo se dělí do dvou ohnisek, proto je vidění za šera horší, to je vlastnost všech takovýchto čoček. Všechny jsou výborné, ohromně pomáhají, ale není to čočka dvacetiletého člověka, vždy je to určitý kompromis, kterému je potřeba se přizpůsobit. Domluvte se prosím na pracovišti, kde jste byla na operaci.
S pozdravem,

P. Rozsíval


 

3.8.2015

Dotaz:

Dobrý den
Má dcera (věk 10 let) poslední půl rok mžourá na televizi a bolej jí očí, ve škole z druhé lavice špatně vidí na tabuli, šli jsme k očnímu, kde ji změřily 0,75 a 1,5 nechali jsme udělat brýle. Dcera je nadšená, ale oční jí řekla, že je má sundat jen když jde spát. Má otázka zní - nezlenivějí ji pružnost čoček pokud je nesundavá, popřípadě nebude se jí zrak zhoršovat nadále? My rodiče 40, vidíme bez brýlí velmi dobře. Pokud čte nebo kouká do počítače, neměla by si ty brýle sundavat? Doporučení jedné oční nemusí být 100%, proto chci slyšet názor i jiných odborníků. Díky za
pochopení, s pozdravem SL

Odpověď:

Vážený pane,
děkuji za dotaz. Doporučení je naprosto správné, při krátkozrakosti je potřeba brýle nosit co nejvíce, aby naopak oči "nezlenivěly".
S pozdravem,
P. Rozsíval


 

27.7.2015

Dotaz:

Dobrý den,
jsem nositel kontaktních čoček, ale nedávno jsem si nechal dělat dioptrické brýle. Jelikož jsem je potřeboval narychlo, nechal jsem si změřit zrak přímo v optice (tedy bez lékařského předpisu).
Jsem krátkozraký (na čočkách mám -4 dpt. na obou očích), v optice jsem si vytáhl čočky a naměřili mi podobné hodnoty (LO -4,25 PO -4,5). V optice jsem s těmito skly viděl dobře, ale po vytvoření brýlí už to tak ostré není.
Myslel jsem, že je to o zvyku, ale ani po týdnu nošení se to nezlepšilo. Navštívil jsem tedy očního lékaře a kromě krátkozrakosti mi zjistili i astigmatismus, tedy že potřebuji cylindrické dioptrie (asi 0,75 a 0,25). Na to mi v té optice při měření nepřišli, přestože jsem tam koukal na astigmatický vějíř, vše bylo v pořádku.

Můj dotaz tedy zní: je možné reklamovat skla, se kterými vidím špatně, jelikož mi v nich chybí cylindrické dioptrie na které mi nepřišli ačkoliv jsem s nimi v optice při měření viděl dobře?

Mockrát děkuji za odpověď, OD (22 let)

Odpověď:

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že naši odborníci odpovídají na dotazy ohledně očních problémů, nedokážeme Vám správně odpovědět. Jediné co můžeme poradit, je obrátit se přímo na optiku, kde Vám brýle dělali a domluvit se s nimi.

Hezký den,

Martina Staňková


 

27.7.2015

Dotaz:

Dobrý den. Na pravém oku mám změřený astigmatismus -0,25 a na levém -0,75. Lékař mi na nové brýle ale předepsal vždy o čtvrt dioptrie méně, tj. na pravém nic a na levém -0,5. Je to tak v pořádku?
Také jsem se dočetla, že můžu přes brýle vidět "divně", když budu mít CYL jen na jednou oku.
Děkuji za odpověď, JN (17 let)

Odpověď:

Vážená paní N,
děkuji Vám za dotaz. Je zcela běžné, že zvláště poprvé se předepisuje nejmenší možná korekce a nikoli maximální, navíc záleží na způsobu měření, to co naměří přístroj neznamená, že to musí mít člověk v brýlích. Jistá adaptace na nové poměry je také normální. Tato výše astigmatismu je fysiologická a pokud Vám nedělá obtíže prakticky je ha hranici předpisu.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

7.7.2015

Dotaz:

Dobrý den, všimla jsem si, že na fotografiích, pár dní starých, mám při focení bleskem černé zorničky, zatímco ostatní mají červené. Kdysi jsem četla, že z takovýchto fotek se dá rozpoznat případná oční vada, proto prosím o radu, zda odlišné zabarvení zorniček může něco znamenat. Nosím kontaktní čočky, -5,75 a -6,75., MK

Odpověď:

Vážená slečno, červená zornice znamená, že se světlo dopadající do nitra oka zornicí vrací stejným směrem zpět a v tom směru jej pozorujete /fotíte. Jen tehdy je zornice červená. Je-li oko otočeno jiným směrem, je zornice černá /tmavá. To je vše. Jinými slovy, to, jestli je zornice červená nebo ne, závisí jen na nasměrování oka. Cokoliv jiného je spekulace a pověra. Zdroji, kde mluví o rozpoznání oční vady z fotek už nikdy nevěřte. Zdravím, dr. Brožek


 

1.7.2015

Dotaz:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, je mi 13 let a nevidím na dálku. Teď (asi před měsícem) mi dali nové dioptrie, 4 (vlevo) a 4.5 (vpravo) dioptrií. Chtěl bych se zeptat, jestli je to rapidní změna oproti předchozím 2-3 rokům (celkem dost jsem na počítači) ? Měl jsem před 2-3 roky jen 2 a 2.5 dioptrií.
A ještě jedna otázka: Když nenosím brýle (např.: na blízko vidím = nepotřebuji je nebo při chůzi, procházce parkem), můžou se mi dioptrie zvýšit??? Nebo mám pořád nosit brýle (používám je jenom při dívání se na tabuli ve škole)? Může nenošení brýlí zlepšit zrak, či zhoršit zrak? Děkuji moc! FB

Odpověď:

Dobrý den, jedná se o tzv. školní krátkozrakost ve středních hodnotách, která souvisí s prací do blízka. Doporučuje se nosit brýle na všechny aktivity při kterých jsou uživateli prospěšné. Jejich používání nemá na rozvoj zrakové vady vliv.
S pozdravem

P. Rozsíval


 

29.6.2015

Dotaz:

Dobry den preji.. chci se zeptat delsi dobu vidim do dalky rozmazane .tak jsem si nechal u ocniho optika zmerit zrak-vysledek -1.25 na obe oci..na blizko vidim dobre. Je nutne nosit bryle a zda to muze mit vliv na rizeni vozidla? Co je horsi zda videt spatne do dalky nebo na blizko? Nebyl to primo ocni specialista kde jsem si nechal merit zrak ale prodejce v grand optikal-staci toto vysetreni nebo radeji zajit ke specialistovi? Dekuji a preji krasny den. PŽ

Odpověď:

" Vážený pane, odpovědi na vaše dotazy nejsou složité:
1. je přiměřené (normální), že při vadě -1,25 do dálky, vidíte do blízka dobře.
2. Oběma očima zároveň asi vidíte poměrně slušně, ale brýle do auta bych určitě nosil, byť
to asi nemáte v řidičáku.
3: Je prima vidět dobře do dálky i do blízka zároveň - zařídí to speciální brýle, jaké mám já.
(multifokální nebo bifokální)
4. stanovit správné dioptrie umí řada optiků či optometristů stejně dobře či lépe než oční lékař.
Otázka je, zda odhalí možné vedlejší chorobné stavy, byť ve Vašem "mladém" věku to asi
není tak pravděpodobné.:-)"
s pozdravem dr. Brožek


 

25.6.2015

Dotaz:

Dobrý den, mám Stargardtovu chorobu a nějak se s tím nedokážu vypořádat. Je to velmi nepříjemné, když nemůžete zaostřit a ostatní vám říkají, ať si pořídíte brýle. Nemohu kvůli očím sehnat nějakou brigádu, studuju na VŠ a přivýdělky jsou typu pokladní, práce špatná to není, ale když holt nevidíte na displej kasi...
Snažím se to brát s humorem, když se někdo vyptává, co vlastně s těma očima mám, ale nikdo neví, jak mi opravdu je...
A tak by mi pomohla nejaká rada nebo naděje, že by se s tím přece jen dalo něco dělat. TK

Odpověď:

Vážená paní,
ve Vašem případě se jedná o vrozenou poruchu metabolismu sítnice na kterou není žádný lék. Budete si muset postupně zvyknout na omezení centrální zrakové ostrosti. Jistě Vám v příslušném makulární centru dokáží poradit. Pokud se Vám zrak dále zhorší, je k tomu určená služby zvaná Tyfloservis.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

 

23.6.2015

Dotaz:

Dobrý den, prosím o radu, zda jsou žádoucí a nutné půlroční ko na očním, dcera (4r) si nijak nestěžuje, vidí v dálce i nejdrobnější předměty, nemhouří oči...chodíme na oční od jejích 18m (původně kvůli doplňkovému vyšetření pomalejšího růstu)...čte "Ečka" naprosto bezchybně, v poslední zprávě :
AR -2,5-0,75 165
+0,25-0,5 15
VOD 1,0 E VOS 1,0 E

v předposlední zprávě:
2x cyclo +0,75 + 1,5 70
+0,5 +1,5 110 VOD a VOS 1,0 LCD re:hyperemtropia latens cum astigm.hyperemtropic.

Prosím o informaci, zda se v jejím případě jedná o problém a jsou nutné tyto časté prohlídky i s rozkapáním.Brýle ji doposud nebyly předepsány, vždy odcházíme s tím, že je to dobré a ko za půl roku.Nechci nic zanedbat, ale zároveň bych ráda eliminovala tyto preventivní kontroly,nebo alespoň to rozkapávání, moc děkuji za informaci, SH

Odpověď:

Vážená paní,
je jistě dobře, že Vaše dcera vidí bez problému, určitý astigmatismus má a je na posouzení ošetřujícího lékaře(lékařky) jak dále postupovat.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

18.6.2015

Dotaz:

Dobrý den,
při preventivní prohlídce dcera nepřečetla na tabuli poslední 3 řádky.Proto byla odeslaná na oční a tam předepsány býle, nošení pouze při zrakové zátěži. Nález V OP 0.5 nat.,V OL 0,5 nat,V OP 1,0 s kor,OL 1.0 s kor. AR OP -1,0=-0,5x170,OL -0,75=-0,5x3.Její otec má -1.75 dioptrií, ale bez brýlí vidí lépe než dcera-přečte více nápisů na dálku.U dětí se počítají jinak dioptrie ? A jaká je prognosa do budoucnosti ohledně progrese vady ? A neměla by spíše nosit brýle po celý den ? Moc děkuji za odpověď. MM

Odpověď:

Vážená paní,
jde o běžnou tzv. školní myopii. Je potřeba kontroly cca 1x za rok a event. úpravu korekce. Odhadnout vývoj z jednoho vyšetření není možné.
Nošením brýlí či jejich nepoužíváním se vývoj vady zásadně neovlivní. Je potřeba je nosit tam, kde jí přinášejí prospěch - škola, kino atd.
Pro krátkozrakost se předepisují takové dioptrie, které právě stačí.

S pozdravem, 

P. Rozsíval


 

1.6.2015

Dotaz:

Dobrý den, prodělal jsem pásový opar v oblasti oka,vidím teď pravým okem jakoby mlhu, jen stěží přečtu nápisy na větší vzdálenost, tedy tím postiženým okem. Zdravé oko dorovnává nedostatek. Zpozoroval jsem rozšířenou čočku u postiženého oka vůbec se nezmenšuje ani při ostrém slunci, očařka říkala, že mám těžce poškozené oko zevnitř, beru troje různé kapky. Dá se s tím něco dělat nebo už je to trvalé? FV

Odpověď:

" Vážený pane Vaňku, Váš dotaz je složitý, pásový opar v oblasti oka je obávaná choroba.
Informace, které uvádíte, jsou neurčité, troje kapky, nevlídná informace Vaší oční lékařky, rozšířená zornice, to vše svědčí o závažných změnách.
Je nemožné Vám odpovědět. Pečlivé kontroly, pečlivé užívání léků, více asi nelze uvést. Omlouvám se."

s pozdravem dr. Brožek


 

28.5.2015

Dotaz:

Dobrý den,
rada bych se zeptala na svou dcerku.Ve školce jim dělali
vyšetření zraku ze společnosti Primavizus takovým tím přístrojem na dálku a naši malé vyšly tyto hodnoty s doporučením návštěvy očního lékaře.oko pravé:+0.25 -1,75 5stupnu.Leve oko 0,00 -0,50 167stupnu. Určitě se k lékaři objedname,jen bych se rada zeptala,co tyto hodnoty znamenají a na jakou vadu ukazuji? Dcerka bude mít v červenci 4 roky.
moc děkuji předem za odpověď.Kusá

Odpověď:

"Podle údajů z vyšetřovacího přístroje se zdá, že na pravém oku je cylindrická vada (astigmatismus) - velikost by asi stála za nošení brýlí!
Popis astigmatismu je dlouhý, zkuste potrápit google.
Nejpodstatnější je nacvičit s Vaší dcerkou obrázky z "obrázkových optotypů", ještě lepší by bylo naučit jí ukazovat tzv. Háky (velké E) - určitě na googlu najdete popis a obrázky. Tím bude její vyšetření spolehlivé a vyšetřující oční lékař bude mít větší jistotu.
Tímto postupem uděláte pro zrak své dcery mnohem víc, než detailním pochopením principu vady :-) .
Držím palce, neodkládejte vyšetření."

zdravím Brožek (prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.)


 

20.5.2015

Dotaz:

Dobrý den,
ráda bych se poradila ohledně výsledku vyšetření dcery u oční lékařky. Dcera (v září bude mít 6 let) byla u oční lékařky, trošku šilhá - minimálně - vůbec jsem si toho nevšimla, až babička mě upozornila, že do dálky mhouří oči...Každopádně byla vyšetřena u očního, potvrzeno malé šilhání a naměřena 1 dioptrie, jen kontrola za půl roku, jinak nic. Po návratu jsem samozřejmě zjišťovala nějaké informace a dost jsem znejistěla, že se má vada řešit, co nejdříve, nejlépe před nástupem do školy. Dcera jde do školy teď v září...Co byste doporučili vy? Není čekání půl roku zbytečné, nemělo by se něco řešit již nyní? Výsledek vyšetření: OD +1,00=+0.50ax52 OS +1.00=0.25ax102 PD 50mm Zevně OU diskrétní alternující konv. úchylka, víčka i spojivky klidné, rohovka hladká, izokorie opht OU opt. media čirá, papila ohr. růž., v niveau, c.k. s reflexem, cévy přim.lumen, fundus bez lož. změn Dg OU Strabismus conv.alt.levis Děkuji mockrát za odpověď.

Odpověď:

Vážená paní, použití korekce u takovéto malé vady je naprosto správné, není důvod k operaci. Uvidíte jak se bude dále stav vyvíjet. Důležité je, aby vidění (zraková ostrost) bylo v pořádku.

S pozdravem, 

P. Rozsíval


 

11.5.2015

Dotaz:

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem po operaci laserem cca 5 let, pracuji u Pc. Každé ráno po probuzení mě \"bolí\" oko, cítím příšerný tlak a po pár vteřinám mi oko začne opravdu hodně moc slzet, zhruba po minutě až dvou slzení přestane a bolest oka doznívá ještě nějakou chvilku. Umělé slzy používám - kapu během dne jak si vzpomenu a vždy před spaním. Chtěla jsem se zeptat, zda to má nějakou souvislost s tím laserem a zda to jde nějak odstranit, eliminovat? Děkuji za odpověď.
Hezký den, JR

Odpověď:

"Bolest jednoho oka ráno po probuzení silně vypadá na poruchu povrchu rohovky, obvykle jako obnovení předchozího úrazu (recidivující eroze).
Teoreticky, popis se trochu podobá ORL stavu (cluster headache).
Samozřejmě, souvislost s předchozí laserovou operací nelze zcela vyloučit, o důvod víc se okamžitě vypravit k očnímu lékaři, který Vás zná.
Jsem si jist, že Váš stav nelze vymyslet ve spolupráci s poradnou. Budu rád, když mi napíšete, jak to bylo uzavřeno."

prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.


 

11.5.2015

Dotaz:

Dobrý den,před 4 lety jsem začala nosit brýle na dálku. Za tu dobu se mi po přeměření zhoršily oči o celou dioptrii. Může být jedna z příčin to, že jsem nenosila brýle pořád? Někdo říká, že si brýle vezme opravdu jen na dálku, někdo je zase nosí celý den a na internetu se také lidé rozcházejí s názory. Děkuji za odpověď, SP

Odpověď:

"Vážená slečno,

nepíšete nám několik podstatných údajů: Váš věk, kolik máte naposledy dioptrií a hlavně: jestli máte krátkozrakost (myopii), tj. minus brýle, nebo dalekozrakost (hypermetropii), tj. plus brýle.
Nicméně, dokud nebudu mít od Vás více informací, neposlouchejte nikoho (jen svého očního lékaře (doufám, že máte brýle změřeny očním lékařem, že) a mě). Informace z internetu nemůžete použít. Vyšetřit a předepsat brýle je velké umění, ars, a součástí je i přesná informace, jak brýle nosit.
Prosím, napište nám o svých brýlích více - třeba dle kartičky z optiky.."

prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.


27.4.2015

Dotaz:

Dobrý den, chtěl bych se Vás prosím pěkně zeptat ohledně mého problému. Před měsícem jsem byl večer na zápase florbalu, kde jsem se hodně fyzicky namáhal, 10 dní jsem bral doplněk stravy na spalování tuků s obsahem testosteronu. Posléze jsem šel večer na noční a asi po 3 hodinách jsem měl takové divné návaly do hlavy a velice divné kmitání oka hlavně, když jsem zavřel víčko a chtěl spát či odpočívat, také mi bylo strašně divně od hlavy jako kinetóza v autě či menší závratě. Nechal jsem se tedy ihned vyšetřit v nemocnici, prošel jsem MR, CT, oční základní vyšetření, EEG EKG, Holterovo vyšetření, echo srdce, sono cév. Nic mi ale nediagnostikovaly. V roce 2008 jsem měl ,,lehčí'' pontinní ischemii, kdy ale jsem byl po 14 dnech v pořádku bez potíží. Tento nález byl i nyní na MR ale téměř bezezměn. Čeká mě ještě lumbální punkce. Jsem bezradný, problém mám stále, jsem bez nálady, přítelkyně na mě poznává, že se jen tak neusměju atp. Bojím se také sportovat ačkoliv lehce, aby se to ještě nezhoršilo ale ani vlastně nemohu, jelikož mi je špatně od hlavy. Bojím se, aby mi nezjistili roztroušenou sklerózu. Může to být i něco jiného a případně jak to léčit alespoň sám doma, když jsou čekací doby na objednání a výsledky na dlouhou dobu? Děkuji Vám mnohokrát za laskavou odpověď.MŠ (25 let)

Odpověď:

Vážený pane,

velmi si ceníme Vaší důvěry, ale naše poradna se zabývá problémy zraku. Dle Vašeho dotazu se lze domnívat, že Váš problém je komplexnějšího charakteru, takže doporučujeme opravdu podstoupit doporučená vyšetření, která mohou vyloučit některá závažná onemocnění.

S pozdravem,

Mgr. Martina Staňková


 

 

21.4.2015:

Dotaz:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám od narození strabismus šilhání na obě oči stím že nakláním hlavu do leva v 5 letech a ve 12 letech jsem byla na operaci očí a celé detství a celý život nosím brýle..Chtěla bych se zeptat poslední rok špatně vidím mám divné tlaky v očích po operacích se mi spravilo jen jedno oko na to druhé stále šilhám... A vidím rozmazaně zajímalo by mě jestli by byla možná operace klasická přes pojištovnu jestli na to nejsem stará už.. Na laserovou operaci nemám peníze .Děkuji popřípadě jak to dál řesit s brýlí mě poslední rok stále bolí hlava mám půl dioptrie . Děkuji Bohmová

Odpověď:

Dobrý den, budu postupně odpovídat na jednotlivé části Vašeho dotazu.
Je zřejmé, že nemáte k dispozici informace o svém komplexním
a složitém stavu. Obávám se, že neexistuje jednoduché a snadné řešení Vašich obtíží.
1. Veškeré operace šilhání hradí zdravotní pojišťovna
2. jak čtu Váš popis, tak Váš "brýlový stav" je zcela zanedbaný
a nevyšetřený - nutno ze všeho nejdříve toto napravit.
Tím je třeba začít a konečně zjistit/napsat správné brýle.
3. Teprve s optimálními brýlemi musí lékař (zkušený v léčbě
šilhání - například dr. Ondráček z Bulovky - objednání na tel. 2 6608 3089
- dlouhé doby) posoudit postavení očí, pohyblivost a vše složité
kolem Vašeho šilhání. Možná dr. Ondráček operaci hned nedoporučí, má
vždy na paměti pouze dobro pacienta.
Nepochybně nelze stav vyšetřit během jediné návštěvy.
Ambulantní péči také hradí zdravotní pojišťovna.
4. Bez řádných brýlí nelze zlepšit šilhání....
Asi se Vám tato odpověď bude připadat drsná a málo nadějná,
ale je to jediná správná cesta.
s pozdravem prim.dr.Brožek


 

17.4.2015:

Dotaz:

Dobry den, ja bych vas chtela poprosit a zeptat se co je dobre na videni hvezdicek, blesku a mziku moje maminka tim trpi mota seji hlava bolesti hlavy nizky tlak tak jestli byste mi mohly prosim poradit dekuji..:) LB

Odpověď:

Dobrý den,

problémy, které popisujete nejsou zcela v pořádku, rozhodně doporučujeme co nejdříve navštívit praktického lékaře, který rozhodne o dalších možných vyšetřeních, jak u očního lékaře tak zřejmě i neurologa.

S pozdravem,

Mgr. Martina Staňková


 

15.4.2015:

Dotaz:

Dobry den, posletní dobou špatně vidim na tv a kdyz jsem byla s kamaradkou v kavarne, tak asi tri stoly od nas sedela pani a ja ji videla rozmazane do tvare. Chtela bych se zeptat co s tim mam delat a jestli kdyz nekam pujdu jestli mi daji bryle. Dekuji, NR (21 let)

 

Odpověď:

Dobrý den,

vzhledem k problémům, které popisujete se zdá, že se může jednat o oční vadu, kterou ale určí až oční specialista. Doporučujeme co nejdříve navštívit očního lékaře a nechat si oči odborně vyšetřit. Je možné, že Vám lékař předepíše brýle.

S pozdravem,

Mgr. Martina Staňková


 

 

 

1. 4. 2015:

Dotaz:

Dobrý den,

syn (10let) mi poslední dobou říká, že vždy na chvíli vidí vše hodně malé a pak to zase přejde. Např. řekne - "vidím,Tě strašně malého, vidím malé klávesy na klavíru....atd". Objednáme se k očnímu, ale prosím o radu, co by to mohlo být?

Děkuji, MK

 

Odpověď: odpovídá prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc.

Vážený pane,

děkuji za dotaz. Těžko říci, určitě bude dobře provést odborné vyšetření oční a možná i neurologické.

S pozdravem, 

P. Rozsíval


 

1. 4. 2015:

Dotaz:

Dobrý den,v r.2011 mi byly implantovány multifokální čočky.Po počátečních problémech - kruhy okolo světel, špatné vidění za šera, neostré vidění na počítač se vše ustálilo cca do 3/4 roku.Nyní jsem v polovině února absolvovala ooeraci horních víček a nyní mám opět problémy - zejména neostré vidění na počítač, jakoby dvojité vidění při čtení a při pohledu na postavu proti světlu vidím stíny.Mohl nastat při operaci nějaký problém, nebo je tento stav způsoben tím,že jsou oči více otevřeny a vnímají více světla?

RP

 

Odpověď: odpovídá prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc.

Vážená paní,

je to dobře možné, neboť přivřené oči částečně korigují některé problémy. Je však potřeba také obrátit pozornost na kvalitu slzného filmu, užívat omega 3 mastné kyseliny a kapat kvalitní umělé slzy. V každém případě se nechte vyšetřit, aby se zjistilo proč tyto obtíže máte, může to být také náhodná shoda okolností.

S pozdravem

P. Rozsíval


 

24.3. 2015

Dotaz:

Dobrý den,
Díval jsem se na dnešní Zatmění slunečníma brýlema, sundal jsem je a vždy, když jsem se podíval na nějaký barevný předmět zobrazí se jiná barva např. šedy vršek má být žlutý nebo modrá-zelená.
Děkuji Domes

Odpověď: odpovídá prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc.

Vážený pane, pokud jste se díval pouze slunečními brýlemi mohl jste si je závažně poškodit, bylo mnoho varování, že běžné sluneční brýle jsou pro tento účel nebezpečné. Běžte si nechat vyšetřit oči odborným lékařem.

S pozdravem,

P. Rozsival


 

19.3.2015

Dotaz:

Dobrý den, čeká mě operace očí na šedý zákal. Jsem na invalidce(autoimunitní poruchy) a nemůžu si dovolit lepší čočky. Je nějaký způsob - klinická studie, jak mít čočky při kterých není nutné nosit brýle. Extrémně se potím a brýle nemůžu ani sluneční snést. Případně co byste mi doporučili jako cenový kompromis. Děkuji, ZZ

Odpověď: odpovídá prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc.

Vážený pane,
jako možný kompromis lze zvolit tzv. monovision, kdy je zvolena standardní čočka korigující dominantní oko do dálky a oko druhé do blízka, to lze určit při předoperačním měření. Tento postup dovoluje na většinu činností brýle nepoužívat.
S pozdravem,
P. Rozsival


 

10.3.2015

Dotaz:

Dobry den, jsem v situaci kdy si nevim rady a potřebuji další nazor. Mam podstoupit opecaci šedeho zakalu a bojim se že o oko přijdu, jelikož mam slabou sitnici, byla jsem již na obě oci operovaná dvakrat a k tomu mam i zeleny zakal a 27- dioptrii a hodně zužene zorne pole a to mi je 38 let a ted ta operace .mužete mi prosim dpovedet co delat v me situaci operovat nebo ne dekuji ružena

Odpověď: odpovídá prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc.

Vážená paní, v současné době je tato operace na vysoké úrovni a není potřeba se bát, že o oko "přijdete". Požádejte Vaše lékaře, aby Vám vysvětlili vše s ohledem na stav Vašich očí. Operace bude příznivě řešit Vaše dioptrie a pomůže i ke snížení nitroočního tlaku.

S pozdravem
P. Rozsíval


 

9.3.2015

Dotaz:

Dobrý den,jsem po operaci šedého zákalu,čočky mám trifokální od firmy Zeiss Meditec AG.Operace byla 26.11.2014první oko a 10.12.2014 druhé.Vidim celkem dobře ale oči mne stále tlačí,svědí,pálí a slzí někdy mám pocit ,že i hůře vidím.Při poslední kontrole 22.12.2014 bylo vše v pořádku. Chci se zeptat jestli se to upraví.Děkuji AR (64 let)

Odpověď: odpovídá prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc.

Vážená paní, obtíže, které popisujete odpovídají suchému oku a nijak nesouvisí s implantovaným typem čočky. Je potřeba se starat o kvalitu slzného filmu, používat umělé slzy a omega 3 mastné kyseliny, event. konzultujte Vašeho lékaře.

S pozdravem
P. Rozsíval


 

24.2.2015

Dotaz:

Dobrý den,
můj manžel má toto postižení: závěr s poslední kontroly.
OP horní Bjerrumův skotom, OL koncentrické zůžení zorného pole k 10 st.
vzhled galukomových zmněn, progrese OPL.

EXKAVACE C/D 0,6-0,7 NA OP zúžení NR lemu nahoře,0,9 na OP.
ZÁVĚR:
zúžení zorného pole oboustranně při galukomu zbytky zorného pole na oku levém, 1/2 zorného pole vpravo .
glaukom sekundární pigmentový oboustranně myopie střední a astigmatismus oboustranně přechodné poruchy visu oka levého v.s.cévní etiologie při degeneraci C páteře.
Manžel nemá zatím žádný důchod, dle očních lékařů by měl šanci na částečný invalidní důchod, jste stejné ho názoru ?
Jaký stupeň by mohl dostat?
Děkuji za Váš názor.
Nováková

Odpověď: odpovídá MUDr. Marek Fichtl

Dobrý den,
Od 1.1.2010 platí vyhláška č.359/2009 Sb., kterou se stanoví procentní míry poklesu pracovní schopnosti a náležitosti posudku o invaliditě a upravuje posuzování pracovní schopnosti pro účely invalidity.

Pokud pracovní schopnost poklesne
• nejméně o 35 % (nejvíce o 49 %)...jedná se o invaliditu prvního stupně
• nejméně o 50 % (nejvíce o 69 %)...jedná se o invaliditu druhého stupně
• nejméně o 70 %...jedná se o invaliditu třetího stupně

Váš manžel spadá do kategorie oboustranné absolutní defekty čtvrtiny nebo poloviny zorného pole, podle rozsahu
tudíž procentuelní vyjádření 20-35 procent .
to znamená, že by mohl mít přiznánu invaliditu prvního stupně.

Ve zprávě píšete, že glaukom progreduje, proto bych Váše manželovi doporučil návštěvu některého z glaukomových center.
Nepíšete nic o léčbě a zda již byla vyčerpána všechna dostupná léčba (lasery či chirurgie)
Pokud onemocnění progreduje, je nejvyšší čas pokusit se zastavit další progresi.

M. Fichtl


 

23.2.2015

Dotaz:

Dobrý den, měsíc po operaci dolních i horních víček, oči stále natékají, slzí, lékař doporučil umělě slzy.Problém neustupuje.Děkuji JM (63 let)

Odpověď: odpovídá prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc.

Vážená paní,
děkuji za dotaz. Zkuste obklady Jarischovým roztokem, případně hydrocortisonouvou mast a konzultujte zařízení, kde jste byla na operaci.
S pozdravem
P. Rozsíval


 

10.2.2015

Dotaz:

Dobry den,chci se zeptat,maminka byla na laserove operaci oční rohovky a nechytlo se to. dg.erosiro cornae 1.dx iritis inducta 1.dx stav po ptk pro recidivujici erozi rohovky vpravo astigmatismus myopicus gravis 1.ultr. a užíva tobrex gtts 5 krat denne´´homatropin 2 procenta 2 krat denne celkove analegetika a lečba nezabíra vrací se to,mužete prosím poradit co dál, děkuji za odpověd.

 

Odpověď: odpovídá prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc.

Vážená paní,
děkuji za dotaz. Nejspíše je potřeba počkat až se stav uklidní a pak zvážit další postup - laser je možno opakovat, je možné použít tzv. skarifikaci, kdy se do rohovky udělá několik vpichů, léčit konzervativně kapkami. V každém případě je třeba postupovat podle doporučení odborného lékaře/lékařky.
S pozdravem, P. Rozsíval
Přednosta kliniky a katedry oční kliniky, Fakultní nemocnice Hradec Králové


 

19.1.2015

Dotaz:

Dobrý den mám otázku ohledně pooperačního průběhu po operaci strabismu. Moje pětiletá dcera je dva měsíce po operaci divergentního strabismu (exotropie levého oka). Chtěla jsem se zeptat, jaký má být efekt po operaci? Je výsledek vidět hned a bývá spíše stabilní a trvalý? Dcera nešilhala po operaci pouhé dva dny. Od třetího dne se začal stav zhoršovat a do deseti dnů šilhala úplně stejně jako před operací. Nyní se stav opět zhoršuje, dcera šilhá extrémně často, začala viditelně v šilhání střídat obě oči a velikost úchylky také není menší než před operací. Všichni lékaři říkají, že je brzo posuzovat a operatér mi dokonce tvrdí, že dcera do blízka nešilhá a že jí to občas ujede do dálky je kosmetické. Ale to není pravda. Šilhání je u dcery od začátku velmi měnlivé a to, že zrovna na kontrole nešilhala protože měla zrovna svůj lepší den přece neznamená, že nešilhá. Doma šilhá do blízka i do dálky, ale operatér si trvá na svém a další operaci nedoporučuje. Byly operovány obě oči - dolní šikmé svaly (retropozice dle Finka). 4 lékaři se vyjádřili ve smyslu, že nerozumí typu operačního výkonu, proč nebyly operovány přímé svaly. Lékař to zdůvodnil tím, že tam byla i výšková úchylka (kterou ale nikdo nikdy před ním nenaměřil a ani nebyla pouhým okem viditelná, pokud tam nějaká byla). Nyní mám doma dítě, které po dvou měsících po operaci šilhá víc než před operací a mě zajímá, zda je normální, že se dítě opět po operaci rozšilhá a trvá nějaký čas než se to srovná anebo prostě většinou je efekt zřejmý hned a také převážně stabilní. Nevím, zda mohu tedy ještě doufat v pozitivní výsledek při tomto stavu a také zda tam vůbec k nějakému pozitivnímu výsledku může dojít, pokud byl proveden tento typ operace. Děkuji za odpověď

 

Odpověď: odpovídá MUDr. Břetislav Brožek, CSc.

"Vážená paní Velkoborská,
péče o šilhavé děti patří mezi velmi složité oblasti očního lékařství. Šedý zákal, porucha sítnice či jiné stavy lze vidět uvnitř oka a přesně pojmenovat. Zatímco výborných chirurgů šedého zákalů je dosti, výborných strabologů je jen pomálu.
Postavení očí (jiné do dálky a jiné do blízka) je řízeno složitým systémem v mozku s několika nadřazenými centry. Cílem toho systému je mít prostorové vidění (tuto výhodu má v přírodě jen málo živočichů). I drobné narušení systému řízení může vést k šilhání.
U šilhání sice vidíme, že některé z očí šilhá některým směrem, ale to hlavní - jak je postavení očí řízeno, kde je porucha a jak ji napravit - to pouze odhadujeme podle složitých vyšetření.
Na začátku je nezbytné podrobné vstupní vyšetření, stanovení brýlové vady, většinou nošení brýlí, často cvičení a zase kontroly a pak často neoperujeme. Evt. operace je jen součástí celkové strategie, vůbec to není systém – „odoperuji a je to hotovo!"
Z Vaší otázky vlastně vůbec nevíme, jaký byl počáteční stav, zda dcera šilhala oběma očima střídavě, či jen jedním, zda byla přítomna brýlová vada, jestli se cvičilo, jaká byla reakce na stanovené brýle. Nevíme, jaká strategie byla na začátku stanovena a co se od operace očekávalo.
To, že první dva dny po operaci dcera nešilhala, se mi nezdá podstatné, spíše naopak. Po operaci šilhání se postavení očí delší dobu stabilizuje. Není to jako v technických oborech, kdy přitáhnete šroubek a lampa se hned narovná.
Obávám se, že není v silách jiných odborníků posoudit v této chvíli, co bylo vhodné a jak se bude stav Vaší dcery vyvíjet. Patrně budete mou odpověď číst opakovaně a budete mít pocit, že jsem Vám neodpověděl. Opak je pravdou. Porovnejte výše uvedené principy s tím, co Vám bylo sděleno."
zdraví Břetislav Brožek


 

19.1.2014

Dotaz:

Dobrý den, co to pro mě znamená, když mám "příliš slabou rohovku". Brýle mám na blízko 1,5 a 2,5 dioptrie a na dálku 1,75 a 2,75 . nikde jsem se o tom nic nedozvěděla.  Děkuji za odpověď Vaníčková

 

Odpověď: odpovídá MUDr. Břetislav Brožek, CSc.

Termín "příliš slabá rohovka" není přesný. Nepochybně se jedná o termín "příliš tenká rohovka".Tloušťka rohovky je pomocný parametr, který nám trochu pomáhá (!!!) při určování přesnosti měření nitroočního tlaku. Při měření nitroočního tlaku se rohovka prohne, tenká snáze, tlustá obtížněji. Může se zdát, že oko s rohovkou tlustou (více než cca 560 mikrometrů) má vyšší oční tlak. Mohlo by se zdát, že má-li pacient tlustou rohovku, tak se nemusíme znepokojit vyššími očními tlaky. S tenkými rohovkami (méně než cca 540 mikrometrů) je to naopak. Ve složité diagnostice zeleného zákalu - glaukomu je ve skutečnosti otázka tloušťky rohovky méně významná, jen u velmi tenkých rohovek jsme přísnější na hodnoty očního tlaku. Ale to Vám lékař jistě vysvětlil...Sám používám příměr se dvěma míči: jeden má tenkou stěnu, druhý tlustou stěnu a oba jsou nahuštěny na stejný tlak. Míč s tloustou stěnou se zdá tvrdší, že má vyšší oční tlak. Ale ve skutečnosti to tak není.
zdraví Břetislav Brožek


 

18.12.2014

Dotaz:

Dobrý den, mám dotaz jak probíhá léčba syndromu suchého oka. Protože v mém okolí mi oční doktoři doporučí umělé slzy, které časem moc neúčinkují a tím to pro ně končí. Já si pak kupuju slzy kolem 250Kč a čekám které zaberou.

 

Odpověď: odpovídá MUDr. Břetislav Brožek, CSc.

Musím konstatovat, že 20 letých mužů se suchým okem je poměrně málo. Typická je spíše pacientka kolem 60 let, s řadou interních obtíží.
Ve Vašem případě bych pátral po skryté/nepoznané brýlové vadě (astigmatismus nebo dalekozrakost), samozřejmě je nutno
pečlivě vyšetřit obě oči vyšetřovacím mikroskopem, zkusit testy na sníženou tvorbu slz (různé modifikace Schirmerova testu), často i pátrat po některých infekčních původcích (chlamydie a podobné). Je třeba posoudit i funkci slzných kanálků. Často se vlastně nenajde nic podstatného. Při opravdu snížené tvorbě slz je třeba kapat několik týdnů opravdu alespoň 5x denně, aby chorý povrch oka měl čas se zklidnit. Po zklidnění obtíží je třeba kapat nadále. Často po úlevě pacient přestane kapat a obtíže se samozřejmě vrací. Někdy přidáváme jiné kapky či gely v tubě či dokonce trochu kortikoidních kapek. Z uvedeného je vidět, že i "méně" závažná choroba může být pro pacienta složitá.
zdraví Břetislav Brožek

primář Očního oddělení FN Bulovka


 

 

10.12. 2014

Dotaz:

Dobrý den,mám dotaz ohledně mého 15-ti letého syna.Byla mu zjištěna porucha barvocitu a jelikož chce studovat obor elekromechanik,elektrotechnik nevím jestli bude na tento obor s touto vadou přijat.Zde je jeho výsledek vyšetření:AR OP -0,25cyl./77° ,OL +0,25=-0,50/8°.Barvocit:OP 5 chyb/7 chyb.Základní signální barvy pozná.

Závěr:Myopia levis-bez potřeby brýlové korekce.Doufám že Vám to takto vypsané ze zprávy očního lékaře bude stačit k odpovědi.

 

Odpověď: odpovídá prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc.

Vážená paní Mudrová,
děkuji za dotaz. Podle mého odhadu by takováto vada neměla činit problém, ale nejlépe bude, když se obrátíte na pracovní lékařství, kde Vám přesně poradí s danou profesí.
S pozdravem
P. Rozsíval
Přednosta kliniky a katedry oční kliniky, Fakultní nemocnice Hradec Králové

 

Vážená paní,

pokud to není trvalý jev, nemusí to nic znamenat. Určitě ale bude dobře nechat jej vyšetřit specailizovaným očním lékařem/lékařkou a konzultovat neurologii.

S pozdravem

P. Rozsíval

dobry den,

> nikdy jsem nemela ocni problemy, jen v posledni dobe pouzivam na rizeni 1 dioptrii. Nedavno jsem ale zacala pri beznem divani videt jakoby smeti - mihota se mi pred ocima. neni to nic s cim bych nedokoazala fungovat ale jsem trochu nepokojena. co to muze znamenat?

> dekuji predem za odpoved.

Kick box je nebezpečný sport sám o sobě a pro krátkozrakého člověka zvláště, jistě bude dobře, když si vybere méně rizikovou činnost.

S pozdravem
P. Rozsíval